«Καζάνι που βράζει» οι συγκοινωνίες - Μνημόνιο στον ΟΑΣΑ και Υπερταμείο διχάζουν τους συνδικαλιστές

της Μαριάννας Τζάννε

Με κύριο αίτημα την διατήρηση των θέσεων εργασίας και του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, ξεκινούν σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις του τα σωματεία του μετρό και του τραμ, διαχωρίζοντας την θέση τους από τους συνδικαλιστές των άλλων κλάδων (Ηλεκτροδηγών μετρό και τραμ,

εργαζομένων ΗΣΑΠ, Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό) που αποφάσισαν να αναστείλουν τις προγραμματισμένες στάσεις εργασίας.

Παρά την χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Χρίστο Σπίρτζη, οι συνδικαλιστές του μετρό και του τραμ κράτησαν αποστάσεις από τις δεσμεύσεις του υπουργού ότι θα προηγηθεί διάλογος πριν υλοποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης στον ΟΑΣΑ που φοβούνται ότι θα προκαλέσει εργασιακούς κραδασμούς. Έτσι, η σημερινή ταλαιπωρία των επιβατών είναι δεδομένη και θα επιβαρυνθεί με την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου. Ο λόγος είναι ότι η στάση στα δύο μέσα είναι προγραμματισμένη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00, θα παραταθεί όμως μέχρι τις 11.30 τουλάχιστον αφού έως τότε θα είναι κλειστοί οι κεντρικοί σταθμοί του μετρό με απόφαση της αστυνομίας. Το διάστημα αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του μετρό από και προς το αεροδρόμιο, ενώ από τις 12 θα κλείσουν σταδιακά οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μ. Μουσικής, Ακρόπολη και Συγγρού-ΦΙΞ, πράγμα που σημαίνει ότι για τις επόμενες ώρες το μετρό θα υπολειτουργεί.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ, ξεκίνησε προ διετίας, επικαιροποιήθηκε πριν ένα χρόνο αλλά παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Ο σχεδιασμός προβλέπει σε πρώτη φάση την λειτουργική συγχώνευση των τμημάτων προμηθειών και ανθρώπινου δυναμικού (HR) της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, - η σχετική διαδικασία με βάση το μνημόνιο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιούνιο- με στόχο οι δύο συγκοινωνιακές εταιρείες να περιοριστούν στο μεταφορικό τους έργο και οι λειτουργίες να αποκτήσουν ένα ομιλικό χαρακτήρα. Οι δανειστές ζητούν να επισπευθούν οι διαδικασίες ώστε να αρχίσει να υλοποιείται η προσπάθεια για μείωση του λειτουργικού κόστους και να αντιμετωπιστούν οι μαύρες τρύπες των συγκοινωνιακών φορέων.

Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι οι αλλαγές αυτές είναι προάγγελος απώλειας θέσεων εργασίας, φόβος, ο οποίος ενισχύεται από την ένταξη των συγκοινωνιακών φορέων στο νέο Υπερταμείο της ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους. Ο οικονομικός κατήφορος των ΜΜΜ σε συνδυασμό με την διαρκή συρρίκνωση των επιδοτήσεων προκαλούν εύλογες ανησυχίες. Η κυβέρνηση αλλά και Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών έχουν εναποθέσει τις ελπίδες του στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του χρόνου στα λεωφορεία. Θεωρείται ως πολιορκητικός κλοιός κατά της εισιτηριοδιαφυγής που έχει εκτιναχθεί στα ύψη και υπολογίζεται σε ετήσια βάση ότι υπερβαίνει τα 40 εκ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα