Κατεβαίνουν στο Σύνταγμα οι αγρότες παρά την απαγόρευση - Που υπάρχουν μπλόκα

Την στάση τους σκληραίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το προσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο παρά τη νέα πρόσκληση που τους απηύθυνε.

Έτσι συνεχίζουν πυρετωδώς τις ετοιμασίες για την αυριανή κινητοποίηση και επιδιώκουν να ναυλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα λεωφορεία, ενώ ευελπιστούν ότι ο αθηναϊκός

λαός θα κατακλύσει το Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα ανοίγουν τα Τέμπη, απόψε στις 21:00 έως αύριο στις 12:00, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν σε γενική συνέλευση τα μέλη του μπλόκου, προκειμένου να διευκολύνουν την κάθοδο συναδέλφων τους αγροτών στην Αθήνα, τουλάχιστον για το διήμερο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στο Σύνταγμα.

Στην Αθήνα πρώτοι θα φθάσουν οι αγρότες από την Κρήτη αφού θα αναχωρήσουν σήμερα το βράδυ από το Ηράκλειο για τον Πειραιά. Οι Κρητικοί θα κατευθυνθούν αρχικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα φθάσουν στις 10.30 το πρωί. Εκεί θα συναντηθούν με τους ανθοπαραγωγούς από το μπλόκο στα διόδια των Αφιδνών και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην Πλατεία Βάθη θα μείνουν έως τις 5 το απόγευμα όπου και θα αναχωρήσουν για το Σύνταγμα.

Επιπλέον, συνεδριάζουν στα κατά τόπους μπλόκα για να εκτιμήσουν την απόφαση της κυβέρνησης να μην τους επιτρέψει να κατεβάσουν τελικά τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Πάντως, υπάρχουν φωνές στις τάξεις των αγροτών που θέλουν να κατετυθυνθούν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα, ενώ άλλοι πιο μετριοπαθείς δηλώνουν ότι δεν θα επιχειρήσουν κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών από το μπλόκο στον Ισθμό είναι κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα. Πιο μετριοπαθείς οι αγρότες της ανατολικής Αττικής υποστηρίζουν ότι θα πάνε στο κέντρο με άλλα μέσα μεταφοράς.

Οι οργανωτές της κινητοποίησης επισημαίνουν ότι θα μείνουν στην πλατεία και το Σάββατο, ενώ θα αποφασίσουν επί τόπου αν θα παρατείνουν την παραμονή τους.

Όσον αφορά στο μπλόκο των Τεμπών έστειλαν χθες το πλαίσιο αιτημάτων στον πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και περιμένουν να πάρουν θέση όλοι οι αποδέκτες. Δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο, όμως πάνω στο πλαίσιο των αιτημάτων που έχουν θέσει. Επιπλέον, οι αγρότες στα Τέμπη επεσήμαναν ότι αύριο θα έχουν ανοιχτό το δρόμο προκειμένου να διευκολύνουν τους συναδέλφους τους στην μετακίνησή τους προς την πρωτεύουσα.

Δείτε αναλυτικά

Μακεδονία

Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σ΄ εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Παρατηρούμε τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όσοι μπορούν, θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα» σημείωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Μαυροσκάς, και πρόσθεσε:

«Όσοι ελπίζουν ότι θα πάμε όλοι στην Αθήνα και θα αφήσουμε τα μπλόκα μας έρημα, γελιούνται». Αντίθετα, αποκλεισμένο θα παραμείνει και σήμερα το Δερβένι (10:00-15:00). Μετά και ως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάσης Σοϊλεμέζης.

* Στον νομό Χαλκιδικής, όπου έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο, χθες το βράδυ οι αγρότες αποχώρησαν από την εφορία Μουδανιών, την οποία είχαν αποκλείσει. «Για σήμερα ο προγραμματισμός μας είναι να περιοδεύσουμε τα γραφεία βουλευτών του νομού και να τους κάνουμε σαφές ότι αν ψηφίσουν τα μέτρα που προωθούνται, είναι ανεπιθύμητοι δια ροπάλου» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

* Ανοικτό για το χρονικό διάστημα 11:00-15:00 θα παραμένει κάθε μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο συγκεκριμένο μπλόκο, Ανέστης Κεμανετζόγλου, τόνισε: «Έχουμε ήδη κλείσει τέσσερα λεωφορεία για την Αθήνα, ενώ πολύς κόσμος από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα κατέβει με ΙΧ οχήματα. Φυσικά, πίσω στα μπλόκα, μένει ικανή δύναμη να κλιμακώσει, αν χρειαστεί, τις κινητοποιήσεις».

* Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Θοδωρή Ιφόγου, 10:00-15:00 η κυκλοφορία για ΙΧ και λεωφορεία θα είναι αποκλεισμένη. Ακολούθως, θα ανοίγει για ένα δίωρο και θα ξανακλείνει έως τις 22:00 το βράδυ». Διευκρίνισε ότι φορτηγά και νταλίκες επίσης δεν περνούν, αλλά όπως τόνισε: «Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κυκλοφοριακό κουμφούζιο, διευκολύνουμε την κατάσταση. Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρούμε τον κόσμο, αλλά να καταστήσουμε σαφές ότι με τα μέτρα που προωθούνται μας αποτελειώνουν σαν κλάδο». Σημειώνεται ότι οι αγρότες στα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, για δεύτερη μέρα σήμερα έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους και την εφορία της πόλης.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Εξάλλου συνεχίζεται και σήμερα ο 12ωρος αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00-15:00 και 20:00-22:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

* Στα διόδια των Μαλγάρων, ο αποκλεισμός από τα παρατεταγμένα τρακτέρ θα συνεχιστεί έως και αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του επικεφαλής του συντονιστικού, αγρότη Χαλάστρας, Αχιλλέα Καμπούρη. Όπως ενημερώνει ο ίδιος οι αγρότες της περιοχής έχουν δηλώσει παρόντες στην κάθοδο στην Αθήνα.

* Σε αποκλεισμό παραμένει για ενδέκατη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Μερίδα των αγροτών της περιοχής δήλωσαν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου 17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

* Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Γιώργος Παπαδόπουλος, υπάρχει πρόθεση για συνέχιση της κινητοποίησης έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του μπλόκου στο τελωνείο Ευζώνων.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Θεόδωρος Νέλλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, «σήμερα ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 10:00 και θα διαρκέσει έως και τις 18:00».

* Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το μεσημέρι και το βράδυ.

* Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00 λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός. «Μετά θα αφήσουμε ελεύθερη τη διέλευση για τρεις ώρες και θα κλείσουμε και πάλι» δήλωσε η συντονίστρια Διαμάντω Κρητικού.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής: Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (11:00-23:00), Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (13:00-16:00) και στα δύο ρεύματα, Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00), στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30 αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός στο διάστημα 12:00 με 14:00. Απο την περιοχή, θα αναχωρήσουν για την Αθήνα τουλάχιστον πέντε λεωφορεία.

Αιτωλοακαρνανία

Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, με αποκλεισμούς εθνικών οδών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πύργο, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας. Ταυτόχρονα, οι αγρότες προετοιμάζονται για τη μετάβασή τους αύριο το πρωί στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, παραμένει κλειστή από χθες το μεσημέρι η εθνική οδός Αντιρρίου- Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Επίσης, αγρότες από τη Ναυπακτία και τη Δωρίδα, αναμένεται να κλείσουν από 12:00-15:00, την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιτέας, στον κόμβο της Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου.

Ακόμη, από τις 11 σήμερα το πρωί, μέχρι τις 5 το απόγευμα, αγρότες από την περιοχή της Βόνιτσας και του Ακτίου, θα κλείσουν την εθνική οδό Αμφιλοχίας - Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου.

Επίσης, αγρότες από την περιοχή του Μεσολογγίου, θα κλείσουν από τις 5 το απόγευμα, έως και τις 8 το βράδυ την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ο οποίος θα ξεκινήσει από τις 10 το πρωί.

Επίσης, αγρότες της Αιγιάλειας θα κλείσουν από τις 7 το βράδυ και για τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ μέλη συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας θα κλείσουν το ίδιο χρονικό διάστημα την παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στην γέφυρα του Μεγανίτη.

Στην Ηλεία, αγρότες από τα μπλόκα του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πύργο και συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ.

Κρήτη

Στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο μετα τις 9.30 το πρωί ο κόμβος του Κλαδισού στη δυτική είσοδο της πόλης μετά και την απόφαση των αγροτών να αποχωρήσουν από το μπλόκο στο οποίο βρίσκονταν από την προηγούμενη Πέμπτη.

Από νωρίς το πρωί, συνεργεία του δήμου απομάκρυναν από το σημείο λάστιχα και αλλά αντικείμενα που είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του αποκλεισμού του δρόμου, έγινε πλύση του οδοστρώματος από την Πυροσβεστική και ο δρόμος παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Όπως δήλωσε το μέλος του συντονιστικού των αγροτών Γιώργος Γωνιωτάκης, αγρότες από το μπλόκο Κλαδισού θα πάρουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας. Όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται μετά τις έξι το απόγευμα στο λιμάνι της Σούδας. Στη θέση τους στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια θα παραμείνουν μέχρι και το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας.

Αγρότες και από αυτό το μπλόκο θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται μετά τις 5. 30 το απόγευμα στο λιμάνι της Σούδας, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής, ώστε αύριο να δώσουν και αυτοί το «παρών» στο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Ο αριθμός των αγροτών που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα θα γίνει γνωστός λίγο πρίν τον απόπλου του πλοίου, ενώ όπως όλα δείχνουν το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί χωρίς αγροτικά οχήματα.

Στο Ρέθυμνο, αγρότες παραμένουν και σήμερα έξω από την εφορία της πόλης, ενώ κάποιοι από αυτούς θα είναι παρόντες αύριο στην Αθήνα. Η αναχώρησή τους θα γίνει απόψε από τα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου.

Πελοπόννησος

Οργανώνονται και προετοιμάζονται οι αγρότες της Πελοποννήσου σε όλους τους νομούς για την άνοδό τους στην Αθήνα και τη συμμετοχή τους στο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Στη Λακωνία, σήμερα οι αγρότες μεταφέρουν τα τρακτέρ τους, από τη Σπάρτη στον Ισθμό ,με νταλίκες και αύριο τα ξημερώματα με λεωφορεία που έχουν μισθώσει θα κινήσουν από τα Βάτικα, τους Μολάους, τη Μάνη, τη Σκάλα και τη Σπάρτη, καθώς και μεμονωμένοι με αγροτικά αυτοκίνητα για τον Ισθμό, όπου θα έχουν φτάσει πριν τις 8 το πρωί.

Εν τω μεταξύ, λόγω της προετοιμασίας και της μεταφοράς των τρακτέρ στον Ισθμό, σήμερα δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων, ενώ χθες βράδυ με τα τρακτέρ μπήκαν στην Σπάρτη και "πολιόρκησαν" το ιστορικό κτίριο του παλαιού δημαρχείου της πόλης στην κεντρική πλατεία, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συζήτησε το αγροτικό ζήτημα και δήλωσε ομόφωνα τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Στην Αρκαδία, οι αγρότες από το μπλόκο της Νεστάνης θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο σήμερα το απόγευμα από τις 7 έως τις 10 το βράδυ, ενώ κι αυτοί τα ξημερώματα θα ξεκινήσουν για τον Ισθμό, με λεωφορεία από την Τρίπολη. Οι αγρότες της Αρκαδίας δεν μεταφέρουν τρακτέρ, ούτε αγροτικά αυτοκίνητα για την Αθήνα, γιατί το μπλόκο της Νεστάνης έχουν αποφασίσει πως θα παραμείνει ενεργό κι ενισχυμένο σε δυνάμεις.

Στην Αργολίδα, συνεδρίασε χθες το τοπικό συντονιστικό όργανο των αγροτών και αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο. Έτσι το πρωί αύριο θα κινήσουν κι αυτοί με λεωφορεία από το Ναύπλιο, το 'Αργος και από το μπλόκο του Κουτσοποδίου για την Αθήνα, ενώ σημαντικό κι εδώ είναι ότι οι αγρότες της Αργολίδας δεν θα ανεβάσουν συντονισμένα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα.

Στην Κορινθία, παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός στο ύψος του Ισθμού και το απόγευμα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Φιακάς θα κλείσουν για λίγες ώρες την παλαιά εθνική οδό, αλλά ακόμα δεν έχουν προσδιορίσει την ώρα, αφού κι αυτοί δίνουν βάρος στην προετοιμασία, για την άνοδο στην Αθήνα και την υποδοχή των αγροτών από την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα στο Ισθμό.

Η εκκίνηση των αγροτών της Πελοποννήσου από τον Ισθμό θα γίνει στις 8.30 αύριο το πρωί, ενώ σημειώνεται ότι θα μείνουν δυνάμεις σε όλα τα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
συνταγμα, μπλοκα αγροτων, μεσα μαζικης μεταφορας, έως ότου, νέα, λεωφορεια, αθηνα, κρητη, ηρακλειο, πειραιας, διοδια, βουλη, απε-μπε, συγκεκριμένο, συμμετοχή, κατερινη, ελλαδα, ΠΓΔΜ, ιωαννινα, καστορια, κοζανη, δου, αργος, protothema, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, θεσσαλονικη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ηλεια, αλβανια, αυτοκινητα, αυριανη, γρεβενα, δου, εθνικη, εξοδος, εφορια, θρακη, ναυπλιο, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, ρεθυμνο, υψος, χθες βραδυ, ωρα, αεροδρομιο, αιτωλικο, αιτωλοακαρνανια, αμυνταιο, απε, απε-μπε, αργος, αρκαδια, ασφαλιστικο, αχιλλεα, βραδυ, γεφυρα, γινει, γινεται, γιαννιτσα, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δηλωση, δοθει, δρομος, διημερο, δυτικη μακεδονια, δυτικη ελλαδα, δυτικη, διωρο, δοθηκε, εγινε, εγνατια οδος, εγνατια, υπαρχει, εκκινηση, εμειναν, εξι, ευζωνων, έως ότου, ιδια, ιδιο, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κιλκις, κομβος, κρατικο, κτιριο, λακωνια, λαστιχα, μακεδονια, μανη, μπλοκο, μπε, ξημερωματα, οδος, οχηματα, παμε, πεμπτη, πλοιο, πρωι, ρευμα, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπαρτη, τελωνειο, τεμπη, τμημα, τρακτερ, τριπολη, φυσικα, φιακας, φορτηγα, ωρες, εννεα, γιωργος παπαδοπουλος, υπουργειο, κυριακη, protothema, ταξιδι, ξεκινησε
Αναζητήσεις
θα κλεισουν αυριο οι αφιδνες και ο παραδρομος στις12 2 2016
Τυχαία Θέματα