Κατάθεση-«φωτιά» στη δίκη της Siemens

Με την κατάθεση του Βαγγέλη Σέκερη, στελέχους της Siemens και γαμπρού του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Στο επίκεντρο της κατάθεσης του κ. Σέκερη βρέθηκαν τα δυο e-mail

που ο ίδιος απέστειλε -το ένα με αποδέκτη τον κ. Σαμαρά και το άλλο με αποδέκτη τον κατηγορούμενο άλλοτε «νούμερο 1» στη Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο. Πρόκειται για τα δυο e-mail που απασχόλησαν εκτενώς και την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ασχολήθηκε με την υπόθεση της Siemens.

Ωστόσο, στην κατάθεσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε ακόμη και στις «κοινωνικές σχέσεις» του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens στην Αθήνα «με πολλούς πολιτικούς από όλους τους χώρους».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όταν βγήκε η Νέα Δημοκρατία και είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Χριστοφοράκο, αυτό ήταν ψέμα. Ο Χριστοφοράκος μιλούσε με πολλούς πολιτικούς από όλους τους χώρους. Και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ. Είχαν κοινωνικές σχέσεις. Αυτό δεν είναι κακό...».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του μάρτυρα στο δικαστήριο, αναφορά έγινε και στο ταξίδι που διοργάνωσε η Siemens στην Κουάλα Λουμπούρ, όπου διεξαγόταν το Grand Prix της Formula 1. Μεταξύ άλλων, στο ταξίδι αυτό είχαν λάβει μέρος και στελέχη του ΟΤΕ, ενώ η Siemens ήταν παγκόσμιος χορηγός, σύμφωνα με το μάρτυρα.

«Δεν μας εξέπληξε ότι συμμετείχαν και στελέχη του ΟΤΕ. Είναι κάτι που συμβαίνει στις εταιρείες. Στο δικό μου μυαλό αυτό και μόνο δεν είναι επιλήψιμο. Αν όμως συνοδεύεται από κατάθεση χρημάτων, αυτό είναι επιλήψιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Πάντως, την σημερινή ακροαματική διαδικασία απασχόλησαν έντονα τα δυο e-mail του κ. Σέκερη, για τα οποία ο μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα, χωρίς όμως να καταφέρνει να δώσει πειστικές απαντήσεις και την εισαγγελέα της έδρας να τον προειδοποιεί ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το αδίκημα της ψευδορκίας.

«Ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό. Θα ήθελα να του δώσεις να καταλάβει ότι μιλάμε συχνά και ότι γνωρίζω πολλά» έγραφε στο πρώτο e-mail, που απευθυνόταν στον κ. Σαμαρά και διαβιβάστηκε προς τον πρώην πρωθυπουργό από τον κ. Σέκερη το 2006. Με το e-mail αυτό, ο κ. Σέκερης ζητεί από τον κ. Σαμαρά να μεσολαβήσει στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, προκειμένου να μην μετακινηθεί σε άλλο τμήμα.

Αποδέκτης του δεύτερου e-mail που έστειλε ο μάρτυρας, ήταν αυτή τη φορά ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, στον οποίο ο κ Σέκερης γράφει: «Υπήρξα βασικός χειριστής προμηθειών του ΟΤΕ, καθώς και των προγραμματικών συμφωνιών», επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι σε θέση να γνωρίζει όλο το παρασκήνιο που συνόδευσε τα σχετικά γεγονότα.

Τα μέλη της έδρας, με σειρά ερωτήσεών τους, τους κάλεσαν τον κ. Σέκερη να αποσαφηνίσει σε τι συνίστανται οι «βρωμιές» που αναφέρει στο πρώτο e-mail του προς τον κ. Σαμαρά, ποιους αφορούν, καθώς και τι περιλαμβάνει το «παρασκήνιο», στο οποίο αναφέρεται στο δεύτερο e-mail.

Απαντώντας, ο κ. Σέκερης απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση, λέγοντας: «Το e-mail είναι ένα από τα πολλά που έστελνα και στον ίδιο τον Χριστοφοράκο και του έλεγα για την κατάσταση της εταιρείας».

- Εισαγγελέας: Υπονοούσατε λοιπόν ότι κάποιος έδινε λεφτά....;

- Μάρτυρας: Δεν υπονοώ τίποτα. Οι «βρωμιές» αφορούν έναν τρόπο επικοινωνίας που είχα με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Θεωρούσα την περιουσία που είχαν (σ.σ. οι κ.κ. Γεωργίου, Καραβέλας, Μαυρίδης) υπέρογκη. Δεν ξέρω πως πλούτιζε ο καθένας εκεί μέσα. Το είχα πει και στον Χριστοφοράκο...

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα