Δεν «τσουλάνε» πια τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στη Δανία

Ένα από τα παράξενα της εποχής μας είναι ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σήμερα χάνει τη σημασία που είχε στη Δανία, τη χώρα που πρωτοστατεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικά επαναφορτιζόμενων οχημάτων (ECV) στη Δανία, οι οποίες περιλαμβάνουν υβριδικά συστήματα, υποχώρησαν κατά 60,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια

αύξηση σχεδόν 80% στη γειτονική Σουηδία και μια μέση άνοδο κατά 30% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οχήματα καθαρότητας δεν είναι αρκετά ελκυστικά χωρίς κάποια μορφή επιδότησης. Η Δανία, ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της αιολικής ενέργειας, προσπάθησε με ενθουσιασμό να φτιάξει το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο στις αρχές της δεκαετίας του '80. Οι άνθρωποι που αγαπούν το ποδήλατο αγόρασαν 5.298 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2015, υπερδιπλάσια σε αριθμό εκείνων που πωλήθηκαν την ίδια χρονιά στην Ιταλία, η οποία έχει πληθυσμό πάνω από 10 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της Δανίας.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι αυτά τα εκπληκτικά στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εξαρτήθηκαν από τις διευκολύνσεις αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα: οι έμποροι ηλεκτρικών αυτοκινήτων έβλεπαν με χαρά να διατηρείται ο φόρος εισαγωγών 180% για αυτοκίνητα που κινούνται με τους παραδοσιακούς τρόπους της καύσης κινητήρα.

Το φθινόπωρο του 2015, η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λαρς Λοκ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών και της επιθυμίας για εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού.

Η εταιρεία Tesla, της οποίας οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων είχαν εκτοξευθεί την εποχή εκείνη, άσκησε πίεση στην κατεύθυνση της ακύρωσης της κυβερνητικής απόφασης, με την επισήμανση του Διευθύνοντος Συμβούλου Άλον Μασκ ότι οι πωλήσεις θα πληγούν. Το νέο φορολογικό καθεστώς "σκότωσε εντελώς την αγορά", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Λερκ Φλέιντερ, επικεφαλής της Danish Electric Car Alliance.

Keywords
Τυχαία Θέματα