Και η Fitch κήρυξε τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας

Μετά τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's και η Fitch Ratings κήρυξε τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.

H απόφαση του οίκου Fitch ελήφθη μετά την αποτυχία του Καράκας να αποπληρώσει εγκαίρως τόκους δανείων που έχει λάβει από το εξωτερικό. Αποφάσισε επίσης να κηρύξει σε κατάσταση

επιλεκτικής χρεοκοπίας και τον πετρελαϊκό όμιλο PDVSA, τον μεγαλύτερο της χώρας, διότι καθυστέρησε για μία εβδομάδα να αποπληρώσει ομολογιούχους, στους οποίους θα όφειλε να έχει καταβάλει ένα ποσό ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Τη Δευτέρα η Standard and Poors κήρυξε τη χώρα σε «επιλεκτική χρεοκοπία», την ώρα που η κυβέρνηση Μαδούρο αδυνατεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των διεθνών πιστωτών της.

«Οι πληρωμές τοκομεριδίων επί κρατικού χρέους δεν ελήφθησαν από τους ομολογιούχους εντός των προθεσμιών» αλλά και «της περιόδου χάριτος» διάρκειας 30 ημερών, ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Τη Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεων μεταξύ των ξένων πιστωτών με την κυβέρνηση Μαδούρο στο Καράκας, έληξαν χωρίς να επέλθει κάποια συμφωνία, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα, όπως εμπάργκο όπλων, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει τη Συντακτική Συνέλευση. Μετά το πέρας των συνομιλιών με τους διεθνείς πιστωτές, υπήρξε δέσμευση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα εξοφλήσει το χρέος της.

«Είμαστε καλοπληρωτές, παρ' όλα όσα λένε οι οίκοι αξιολόγησης, το (αμερικανικό) υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροδρίγκες.

Η κυβέρνηση θα καταλήξει «σε μια συμφωνία με τους ομολογιούχους» για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου της Βενεζουέλας, διαβεβαίωσε ο ίδιος, προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που άρχισε το Καράκας για την αναδιάρθρωση του χρέους της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο Ροδρίγκες διέψευσε ότι αθετήθηκαν πληρωμές και διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των δόσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η PDVSA παράλληλα εξασφάλισε μια σύντομη ανάπαυλα: η αρμόδια επιτροπή της ISDA (της διεθνούς ένωσης συμφωνιών ανταλλαγής και παραγώγων, στην οποία συμμετέχουν 15 από τις πιο σημαντικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα), που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η μη καταβολή ενός ποσού 1,161 δισεκ. δολαρίων που όφειλε, εν αναμονή «σαφέστερων πληροφοριών για το χρονοδιάγραμμα» των πληρωμών.

Η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά αύριο Πέμπτη στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) για να «συνεχίσει τις συνομιλίες» της.

Η κήρυξη της Βενεζουέλας σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το εάν το Καράκας είναι σε θέση να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος του, που ανέρχεται σε περίπου 150 δισ. δολάρια.

Δεν αποκλείεται η εξέλιξη να προοιωνίζεται γενική στάση πληρωμών, δηλαδή την πλήρη αδυναμία της χώρας να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της.

Keywords
Τυχαία Θέματα