Ισπανία: Γιατί οι αγορές ποντάρουν σε ανάκαμψη τύπου... Ιρλανδίας

Οι αγορές ποντάρουν ότι η Ισπανία θα ακολουθήσει την επιτυχημένη ανάκαμψη της Ιρλανδίας, καθώς η νέα κυβέρνηση, υπό τον Μαριάνο Ραχόι, σχηματίζεται.

Το κόστος δανεισμού της χώρας έχει υποχωρήσει σε νέο χαμηλό, σε σχέση με της Ιταλίας, από τις αρχές του 2012.

Σύμφωνα με τον Andrew Bosomworth, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων στην Pacific Investment Management Co. «το εγχώριο πολιτικό μείγμα και οι οικονομικές εξελίξεις στηρίζουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις για την Ισπανία».

Τα

ισπανικά ομόλογα κατέγραψαν ράλι μέχρι Ιούνιο, κι όταν ο Ραχόι ενίσχυσε τη θέση του στις δεύτερες εκλογές οι αποδόσεις τους υποχώρησαν κατά 1,6%.

Το spread για το ισπανικό και ιρλανδικό 10ετές έναντι του γερμανικού ομολόγου διευρύνθηκε λιγότερο από τέσσερις μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, έναντι 19 μονάδες βάσης που διευρύνθηκε το spread της Ιταλίας.

Πράγματι η Ιταλία φαίνεται να αποτελεί μεγαλύτερο ρίσκο για τους επενδυτές, ενόψει του δημοψηφίσματος τον επόμενο μήνα, το οποίο θα καθορίσει την «τύχη» του Ματέο Ρέντσι στην εξουσία.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών πάντως αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις καθώς η κυβέρνησή του αποτελεί τη μειοψηφία και το μεταρρυθμιστικό του έργο θα είναι δύσκολο.

«Η δημοσιονομική αξιοπιστία μέσω ενός πειθαρχημένου προϋπολογισμού αποτελεί "κλειδί" για να συνεχιστεί η στήριξη των ισπανικών ομολόγων. Αλλά, μεσοπρόθεσμα, η επανεμφάνιση της πολιτικής αστάθειας και η αυξημένη απειλή από την Καταλονία μπορεί να αντιστρέψουν το κλίμα» σχολιάζει ο Orlando Green, αναλυτής επιτοκίων στην Credit Agricole SA.

Ακόμα και με αυτές τις προκλήσεις πάντως η Ισπανία μπορεί να έχει τη δυναμική να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη και να συνεχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού μεσοπρόθεσμα, υποστηρίζει ο Marco Brancolini, αναλυτής ομολόγων στην Royal Bank of Scotland Group Plc.

Η ισπανική οικονομία εκτιμάται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 2,9% φέτος και 2,3% το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ο Brancolini «βλέπει» την απόδοση του ισπανικού 10ετούς να υποχωρεί σε έναν χρόνο από τώρα στο 0,5%-0,7% από το 1,25% που είναι σήμερα. Η απόδοση του ιρλανδικού ομολόγου κινείται στο 0,66%.

«Μεσοπρόθεσμα η Ισπανία θα παρεκκλίνει από την Ιταλία και θα ακολουθήσει τα βήματα της Ιρλανδίας. Η αντίληψη της αγοράς είναι ότι η Ισπανία έχει κάνει πολλή δουλειά, σε αντίθεση με την Ιταλία ή την Πορτογαλία» σχολιάζει ο Brancolini.

Keywords
Τυχαία Θέματα