Ισπανία: Δεύτερες σκέψεις για το δημοψήφισμα απόσχισης της Καταλωνίας

Ο επιχειρηματίας Χουάν Μπόιξ παρακολουθεί τις αποσχιστικές διαδηλώσεις στην Καταλονία για τουλάχιστον πέντε χρόνια και συνεισφέρει στην εκστρατεία για απόσχιση από την Ισπανία.

Όμως, καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση στη Βαρκελώνη ξεσηκώνει τους υποστηρικτές της για μια τελική ώθηση που ελπίζει ότι θα της προσφέρει ανεξαρτησία, ο 62χρονος επιχειρηματίας διστάζει. Οι σκληροπυρηνικοί μιλούν για τη δημιουργία ενός "πειρατικής" φορολογικής υπηρεσίας της Καταλωνίας ή για

μια γενική απεργία προκειμένου να εκβιάσει την απόσχιση. Αλλά ο Μπόιξ έχει μια εταιρεία που τον κάνει να ανησυχεί.

"Οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες που γνωρίζω πρέπει να κάνουν αποπληρωμές χρέους, έτσι μια αόριστη απεργία δεν είναι κάτι το ελκυστικό", είπε.

Ο περιφερειακός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν προσπαθεί να αυξήσει τη δύναμή του καθώς οι αξιωματούχοι στη Μαδρίτη έχουν ενισχύσει την προσπάθεια μπλοκαρίσματος των σχεδίων του για δημοψήφισμα τον Οκτώβριο. Αλλά το πιθανό κόστος μιας σύγκρουσης με το ισπανικό κράτος γίνεται όλο και πιο σαφές για τον Πουτζδεμόν και τους υποστηρικτές του.

Δύο από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Πουτζδεμόν ανακρίθηκαν από τον Guardia Civil της Ισπανίας τον περασμένο μήνα και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε τους Καταλανούς αξιωματούχους ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες αν χρησιμοποιούν δημόσια κονδύλια για να διευκολύνουν την ψηφοφορία. Ακόμη και η καταλανική αστυνομία, που ο Πουτζδεμόν θέλει να χρησιμοποιήσει για να επιβλέπει την ψηφοφορία, μπορεί να κάνει δεύτερες σκέψεις, καθώς οι περισσότεροι από τους μισθούς τους πληρώνονται από τη Μαδρίτη...

Keywords
Τυχαία Θέματα