Ισλανδία: Νικητής το κεντροδεξιό «κόμμα της Ανεξαρτησίας» - Τρίτοι οι «Πειρατές»

Χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν αρχικά αποδεικνύεται το ποσοστό των ψήφων των Ισλανδών που έλαβε το Κόμμα των Πειρατών στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Παρότι η απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση οδεύει σε ήττα, ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κόμμα Ανεξαρτησίας (στη φωτ. ο ηγέτης του, Bjarni Benediktsson), έχει ισχυρό προβάδισμα και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Μέχρι στιγμής,

λαμβάνει ποσοστό 30%, εκμεταλλευόμενο και τη χαμηλή εκλογική συμμετοχή.

Οι Αριστεροί-Πράσινοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με το 16% των ψήφων.

Το Κόμμα των Πειρατών, το οποίο φιλοδοξούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση με τη βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λαμβάνει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό (14%). «Οι εσωτερικές προβλέψεις μας έκαναν λόγο για 10 ως 15% επομένως αυτό (το πρώτο αποτέλεσμα) κλίνει προς το υψηλότερο σημείο του φάσματος. Ξέραμε ότι δεν θα λαμβάναμε ποτέ το 30%» των ψήφων, σχολίασε η ηγέτιδα των Πειρατών Μπιργκίτα Γιόνσντοτιρ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο Ρέικιαβικ.

Ούτε τα δύο κεντροδεξιά κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ούτε τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν συνάψει προεκλογική συμμαχία με τους Πειρατές μοιάζουν να οδεύουν στην κατάκτηση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Το νεοπαγές Κόμμα της Μεταρρύθμισης ενδέχεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Το φιλοευρωπαϊκό, φιλελεύθερο κόμμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Ενώ το Κόμμα της Ανεξαρτησίας οδεύει να αναδειχθεί το μεγαλύτερο, ο μείζων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κόμμα της Προόδου, λαμβάνει μόλις το 10,5% με το 32% των ψήφων καταμετρημένο.

Το Κόμμα της Προόδου δέχθηκε βαρύ πλήγμα όταν ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού τον Απρίλιο, μετά τη δημοσιοποίηση των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά, που τον συνέδεαν με μια υπεράκτια εταιρεία η οποία είχε λάβει δάνεια ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα