Ισχυρές απώλειες για τη Daimler λόγω του νέου «dieselgate»

Απώλειες άνω του 2% κατέγραφε στην έναρξη της συνεδρίασης στη Φραγκφούρτη η μετοχή της Daimler μετά από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ότι η εταιρεία διέθεσε στην αγορά της Ευρώπης και της Αμερικής περισσότερα από ένα εκατομμύριο οχήματα με παραποιημένες τιμές εκπομπών ρύπου.

Όπως μεταδίδει το Reuters,

ήδη οι εισαγγελείς έχουν διατάξει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως η εταιρεία χρησιμοποιούσε παραποιημένο σύστημα εκπομπών ρύπου κατά τη διάρκεια των σχετικών τεστ. Η έρευνα αφορά τα πετρελαιοκίνητα οχήματα της εταιρείας που πωλήθηκαν την περίοδο 2008 - 2016.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, η κατασκευάστρια εταιρεία των οχημάτων Mercedes αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και αρκέστηκε να τονίσει πως βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρχές.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Μαΐου, οι γερμανικές αρχές έκαναν έφοδο σε εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο πλαίσιο της υπόθεσης σχετικά με τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της.

Αναλυτής του κλάδου αυτοκινήτων της Evercore ISI, αναφέρει, όπως μεταδίδει το CNBC, ότι η Daimler είναι σε συνομιλίες με την αμερικανική υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος (ΕΡΑ) για τις μηχανές diesel που χρησιμοποιεί μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τη Volkswagen. Ο ίδιος αναλυτής μάλιστα συστήνει τη Volkswagen μεταξύ των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς, όπως λέει, τα υφιστάμενα κέρδη της ενδέχεται να συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά.

Το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων έχει πάντως λάβει διαστάσεις ντόμινο, καθώς, τον περασμένο Ιανουάριο η ΕΡΑ είχε κατηγορήσει τη Fiat Chrysler Automobiles για παράνομη χρήση λογισμικού, ώστε να επιτραπεί η υπερβολική εκπομπή ρύπων από 104.000 αμερικανικών φορτηγών και SUVs. Οι ρυθμιστικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν έγκριση στη Fiat Chrysler για την πώληση αμερικανικών μοντέλων ντίζελ του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα