Ιράν: Μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του OPEC

Ένα ξερό «Όχι» επιφυλάσσει το Ιράν, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, σε οποιαδήποτε προσπάθεια να υπάρξει μείωση της ημερήσιας παραγωγής του καρτέλ, κάτι το οποίο φρόντισε να ξεκαθαρίσει σήμερα, δηλαδή μία ημέρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού.

Η χώρα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της, τόνισε ο υπ. Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh, με το που έφθασε στη Βιέννη, όπου και θα συνεδριάσει αύριο ο διεθνής

οργανισμός.

Από την άλλη πλευρά η Σ. Αραβία επιμένει ότι το Ιράν αλλά και το Ιράκ θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση στην αγορά πετρελαίου.

Τα κράτη-μέλη του OPEC ξεκινούν αύριο τη συνεδρίασή τους, ενώ θα καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους. Ιράν και Ιράκ εξακολουθούν να αρνούνται το ενδεχόμενο μείωσης και ως εκ τούτου η επίτευξη συμφωνίας μοιάζει σχεδόν απίθανη.

Το Ιράν τάσσεται υπέρ μίας συμφωνίας ώστε να υπάρξει «πάγωμα» της παραγωγής του στα 3,975 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως υποστήριξαν, ανώνυμα, δύο στελέχη του OPEC.

Η Σ. Αραβία αντιπροτείνει η Τεχεράνη να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της στα 3,707 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Αλγερία -σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση – προτείνει μία μέση λύση, με μείωση της ιρανικής παραγωγής στα 3,795 βαρέλια ημερησίως.

Η αρχική πρόταση, για την οποία υπήρξε μία πρώτη συμφωνία στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε ο OPEC τον Σεπτέμβριο, ήταν να υπάρξει, συνολικά, μείωση της ημερήσιας παραγωγής του OPEC κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα