ΗΠΑ: Δυσκολεύει η έκδοση βίζας για εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση Τραμπ υψώνει εμπόδια στην εύκολη πρόσβαση των ξένων που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα προσόντα τους για να βρουν εργασία στις ΗΠΑ. Πλέον η έκδοση βίζα αντιμετωπίζει δυσκολίες που σε καμιά περίπτωση δεν υπήρχαν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Μπαράκ Ομπάμα, όπως προκύπτει από στοιχεία που συνέλεξε το Reuters.

Οι μεγάλες δυσκολίες μάλιστα άρχισαν μετά τις εξαγγελίες Τραμπ ότι θα διατάξει αλλαγές στα προγράμματα έκδοσης βίζα ώστε να ωφελούνται

οι υψηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι. Ωστόσο ακόμα δεν έχει θέσει σε ισχύ αυτές τις αλλαγές.

Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31 Αυγούστου οι υπηρεσίες ιθαγένειας και μετανάστευσης (USCIS)εξέδωσαν 85.000 προκλήσεις ή αιτήσεις για στοιχεία σε θεωρήσεις βίζα – αύξηση 45% συγκριτικά με την ίδια περσινή περίοδο.

Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων αυξήθηκε κατά 3% την ίδια περίοδο.

Η τάση αυτή είναι πιθανό να ευνοήσει τους υποστηρικτές της σκληρής στάσης του Τραμπ για τη μετανάστευση. Λένε ότι οι θεωρήσεις για εξειδικευμένους αλλοδαπούς εργαζόμενους έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση των Αμερικανών εργαζομένων καθώς του αντικαθιστούν με χαμηλόμισθους υπαλλήλους που έρχονται από το εξωτερικό. Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι οι θεωρήσεις, τους επιτρέπουν να καλύπτουν πολύ εξειδικευμένες θέσεις εργασίας για τις οποίες υπάρχουν μερικές φορές λίγοι ειδικευμένοι Αμερικανοί.

Η βίζες τύπου H-1B επιτρέπουν στους ξένους εργαζόμενους με διπλώματα μπάτσελορ ή και ανώτερα, να έρθουν στις ΗΠΑ να εργαστούν για τρία χρόνια κάθε φορά, συνήθως στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της παιδείας. Προτιμώνται από εταιρείες όπως Microsoft, Amazon, Google, Apple, Intel, Oracle και Facebook.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμα ασαφές πόσο θα επηρεάσει τον αριθμό των εκδιδόμενων βίζα φέτος, το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις για στοιχεία ώστε να γίνουν θεωρήσεις. Η USCIS ενέκριναν το 87% των αιτήσεων H1-B. Μέχρι τις 30 Ιουνίου η υπηρεσία είχε εγκρίνει το 59% των αιτήσεων H-1B, αν και ο αριθμός δεν συμπεριλαμβάνει τους τρεις τελευταίους μήνες του 2017.

Να σημειωθεί ότι και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ασκήσει κριτική στις βίζες H-1B, γιατί οι περισσότερο ωφελημένοι από αυτές είναι outsourcing επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως λένε οι επικριτές τους, χρησιμοποιούν το πρόγραμμα για να καλύψουν θέσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου στο τομέα της πληροφορικής και να αντικαταστήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα