Ιόνιο: Πρωτόγνωρη η δυναμική του τουρισμού φέτος- Ανοδικά και το 2017

Της Στεφανίας Σούκη

Πρωτόγνωρα νούμερα προς τα πάνω σημειώνει ο τουρισμός στο Ιόνιο φέτος, με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προεξοφλεί ήδη άνοδο και για το 2017.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η βεβαιότητα ότι τα Ιόνια Νησιά έχουν πλέον καθιερωθεί στην κορυφή του τουριστικού γίγνεσθαι της χώρας, προκύπτει όχι μόνον από τις φετινές επιδόσεις αλλά και τις κρατήσεις για το 2017 και τον προγραμματισμό πρόσθετων πτήσεων για την επόμενη τουριστική

περίοδο. Ως παράδειγμα αναφέρεται η πρόσφατη ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας Finnair, ότι θα συνδέσει το Ελσίνκι με την Κέρκυρα με απευθείας πτήσεις το διάστημα από τις 26 Απριλίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2017.

Για τον Ιούλιο του 2016, οι αφίξεις στα αεροδρόμια από το εξωτερικό και το εσωτερικό σημείωσαν σημαντική άνοδο: Όσον αφορά το εξωτερικό, το αεροδρόμιο της Κέρκυρας σημείωσε άνοδο 14,7% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο, του Ακτίου 25,6%, της Κεφαλλονιάς 8,5% και της Ζακύνθου 9,1%. Ωστόσο η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τη ζήτηση, διότι σε όλα τα νησιά, διαπιστώνεται η ανάγκη για περισσότερες κλίνες.

Όσον αφορά στις αφίξεις από το εσωτερικό το αεροδρόμιο της Κέρκυρας παρουσίασε αύξηση κατά 30,5%, του Ακτίου κατά 129,2%, της Κεφαλλονιάς 33,55 και της Ζακύνθου 14,7%.

Ο οδικός τουρισμός κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, με επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες και την Ιταλία. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία επισκεπτών από την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η ροή εισόδου ανακόπηκε μετά τα τελευταία γεγονότα.

Ειδικότερα, στα λιμάνια των νησιών του Ιονίου σημειώθηκαν οι παρακάτω αυξήσεις:

- Στο λιμάνι της Κέρκυρας (εδώ τα στοιχεία είναι του Ιουνίου, από το κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο), όπου εμφανίζεται η ίδια περίπου με την περυσινή εικόνα στις αφίξεις του εσωτερικού, ενώ από την Ιταλία εμφανίζεται αύξηση στους επιβάτες κατά 33,90% καθώς και στα οχήματα. Σημειωτέον ότι η γραμμή Κέρκυρας - Αλβανίας παρουσιάζει μείωση -15,29%.

- Στα λιμάνια της Κεφαλλονιάς τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση στους επιβάτες κατά 20,9% και στα οχήματα 23,79%. Από δε την Ιταλία στους επιβάτες κατά 195,9% και σε οχήματα 212,5%.

- Στο λιμάνι της Ζακύνθου καταγράφηκε αύξηση σε επιβάτες κατά 21% και στα οχήματα κατά 30,5%. Στις αφίξεις πλοίων από Ιταλία καταγράφηκε αύξηση στους επιβάτες κατά 67,9% και σε οχήματα 47,30%.

Στην ιστιοπλοΐα (yachting), σύμφωνα με στοιχεία των μαρινών και των αγκυροβολίων παρουσιάζεται μεγάλη άνοδος και η αναγκαιότητα για περισσότερες εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών είναι πλέον προφανής, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Περιφέρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα