Ιονία Οδός: Παραδόθηκαν η σήραγγα της Κλόκοβας και 37 χλμ. ως το Κεφαλόβρυσο

Τη σήραγγα της Κλόκοβας έξω από το Ρίο και τμήμα 37 χιλιομέτρων έως το Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, έδωσε σήμερα σε κυκλοφορία ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η ΓΕΚ Τέρνα.

Μαζί με τα 59 χλμ. που είναι ήδη σε λειτουργία, από τον περασμένο Δεκέμβριο, δημιουργούν ένα ενιαίο τμήμα στην Ιόνια Οδό, συνολικού μήκους 96 χλμ. από την Κλόκοβα μέχρι την Παράκαμψη Αμφιλοχίας.

Το

υπό παράδοση τμήμα διαθέτει 1 Ανισόπεδο Κόμβο (Μεσολογγίου) και 1 Ημικόμβο (Ευηνοχωρίου), και στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται:

-4 γέφυρες με σημαντικότερη και μεγαλύτερη σε μήκος τη Γέφυρα Ευήνου ποταμού (μήκος 260μ. και ύψος βάθρων 35μ.)
-2 δίδυμες σήραγγες: Κενταύρου Νέσσου (Κλόκοβας) με συνολικό μήκος 2.900μ. και Καλυδώνας με συνολικό μήκος 1.240μ.
-11 Άνω & 24 Κάτω διαβάσεις
-1 Cut & Cover μήκους 97μ.
-98 οχετοί

Πλέον με τα 97 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου, η διάρκεια του ταξιδιού από την περιοχή της Κλόκοβας έως την Αμφιλοχία δε θα ξεπερνά τα 45 λεπτά αντί της 1 ώρας και 15 λεπτών από το υπάρχον δίκτυο της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Οι οδηγοί με το που θα διασχίζουν τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης (Ρίου – Αντιρρίου) θα συναντούν μετά από λίγα χιλιόμετρα 2 κυκλικούς κόμβους. Ο ένας κόμβος θα τους οδηγεί στην είσοδο της σήραγγας Κενταύρου Νέσσου (όπως μετονομάζεται η σήραγγα της Κλόκοβας με νονό την κοινοπραξία και όχι τον υπουργό Υποδομών) και ο έτερος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπικές μετακινήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάνοιξη της σήραγγας Κενταύρου Νέσσου, πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, εντός μόλις 13 μηνών, ενώ το δεύτερο ρεκόρ ήρθε με την παράδοση σε κυκλοφορία μέσα σε μόλις 24 μήνες! Για να συμβεί αυτό, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού εργάζονταν αδιάλειπτα σε 3 βάρδιες, σε 24ωρη βάση, ενώ η εκσκαφή πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα και από τα 4 μέτωπα (είσοδος, έξοδος και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας). Ανά 330μ. οι κλάδοι της σήραγγας ενώνονται, για λόγους ασφαλούς εκκένωσης, με συνδετήριες στοές διέλευσης πεζών, ενώ ανά κατεύθυνση έχουν κατασκευαστεί δύο εσοχές έκτακτης ανάγκης (parking) μήκους 50μ. συνοδευόμενες με σήραγγες αναστροφής οχημάτων. Επιπλέον, προ και μετά των μετώπων των σηράγγων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει δυνατότητα αναστροφής στα αντίθετα ρεύματα.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ήδη σε κυκλοφορία είναι και το τμήμα της Ιόνιας Οδού από Σελλάδες Άρτας (Παράκαμψη Άρτας) έως Πέρδικα Ιωαννίνων (Δήμος Δωδώνης), συνολικού μήκους 53 χλμ. Με αυτό το τμήμα, ο χρόνος του ταξιδιού από Φιλιππιάδα σε Ιωάννινα μειώθηκε στο μισό (30 λεπτά αντί 1 ώρα).

Keywords
Τυχαία Θέματα