ΙΕΑ: Η υπερπροσφορά αργού θα συνεχιστεί και το 2017

Ο συνδυασμός της απότομης πτώσης στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και των συνεχώς αυξανόμενων αποθεμάτων πετρελαίου, καθιστά φανερό ότι η υπερπροσφορά στην αγορά αργού θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως εκτίμησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - IEA).

«Η πρόβλεψή μας στην έκθεση αυτού

του μήνα, υπονοεί ότι αυτή η δυναμική προσφοράς-ζήτησης ενδέχεται να μην αλλάξει μέσα στους ερχόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, η προσφορά θα συνεχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο μισό του επόμενου χρόνου», τόνισε ο Οργανισμός σύμφωνα με το Reuters.

Σε προηγούμενη εκτίμησή της η ΙΕΑ σημειώνε πως η αγορά δεν θα εμφανίσει πλεόνασμα κατά το δεύτερο εξάμηνο του φετινού έτους.

Η ζήτηση από διυλιστήρια παγκοσμίως αναμένεται φέτος να αναπτυχθεί με τον πιο αργό ρυθμό τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, πράγμα που θα μειώσει τις ανάγκες για αργό, σε μια περίοδο κατά την οποία τα αποθέματα σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ έχουν αυξηθεί στο νέο υψηλό ρεκόρ των 3,111 δισ. βαρελιών, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Με την πιο απαισιόδοξη προοπτική μας για τη δραστηριότητα των διυλιστηρίων το δεύτερο μισό του 2016 και τις αναθεωρήσεις στην προσφορά αργού, οι αναμενόμενες υποχωρήσεις των αποθεμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι τώρα χαμηλότερες, ενώ οι αυξήσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είναι υψηλότερες», προσθέτει η ΙΕΑ, η οποία διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ζήτησης το 2017, στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μείωσε ωστόσο την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην κατανάλωση το 2016 σε 1,3 εκατ. από 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα