Η τζαζ μουσική από τον Δημήτρη Βασιλάκη

«Η γλώσσα της τζαζ είναι τόσο περίπλοκη και συνάμα εκφραστική, που μπορεί να μας μάθει πολλά», δηλώνει ο Δημήτρης Βασιλάκης. Ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και πανεπιστημιακός ερευνητής μάς μυεί στον κόσμο της τζαζ και μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για αυτό το ξεχωριστό είδος μουσικής.

Ο πρώτος Έλληνας με διεθνή καριέρα στην τζαζ, Δημήτρης Βασιλάκης, έχει ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ για την ιστορική δισκογραφική εταιρεία της τζαζ, Candid Records. Το πρώτο του άλμπουμ, "Secret path",

εγκωμιάστηκε από τον ελληνικό, αλλά και τον διεθνή τύπο, ενώ έγινε εξαιρετική αναφορά στην τζαζ εγκυκλοπαίδεια "Penguin". Το άλμπουμ "Daedalus project - Labyrinth" ψηφίστηκε 2ο τζαζ άλμπουμ της χρονιάς για το BBC το 2002 και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο μελέτης σε αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως στο Monmouth, στο Georgia Tech, στο Columbia College και στο Yale. Το άλμπουμ "Parallel lines" με τους Essiet Essiet και Jeff "Tain" Watts έτυχε θερμής κριτικής υποδοχής από έντυπα όπως οι "Jazz Times" και είναι αφιερωμένο στον μεγάλο τενόρο σαξοφωνίστα της τζαζ Sonny Rollins.

Στο τελευταίο άλμπουμ με τίτλο "Across the universe", ο ίδιος έκανε και το ντεμπούτο του ως τραγουδιστής. Τα περιοδικά "Downbeat Magazine" και το "Jazz Times" απέδωσαν στο τελευταίο άλμπουμ του εξαιρετικές κριτικές και αφιερώματα.

Έχει παίξει στα μεγαλύτερα κλαμπ, φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών, μεταξύ άλλων στο Dizzy's, στο Birdland, στο Zinc και στο Onassis Cultural Center στη Νέα Υόρκη, στο Jazz Showcase στο Σικάγο, στο Ronnie Scott's και στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο, στο Paris Conservatoire στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Επίσης έχει παίξει για δύο Έλληνες Προέδρους Δημοκρατίας, τρεις πρωθυπουργούς, καθώς και για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton, κατά την επίσημη επίσκεψή του το 1999, με τον διεθνή τύπο να τον εγκωμιάζει.

Άλλα προγράμματά του περιλαμβάνουν το Balkan Mosaic, το Greek Gang, το Τζαζ Κλαμπ του 3ου προγράμματος με ετήσια εκπομπή στο τρίτο πρόγραμμα και στη ΝΕΤ, "All That Jazz" Channel 7x, εκπαιδευτικά προγράμματα με το Βρετανικό Συμβούλιο αλλά και διδασκαλία σε Πανεπιστήμια όπως Yale, Georgia Tech, Queens, Skidmore, DePaul, Columbia, Royal Academy, Αριστοτέλειο, Μακεδονίας, Καποδιστριακό κλπ.

Ο Δημήτρης Βασιλάκης έχει παρουσιάσει ομιλίες-παραστάσεις για τα TEDx της Αθήνας και του Τόκυο με τίτλο "Jazz Democracy", ενώ παρουσιάζει την εκπομπή «Jazz Δημοκρατία» στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Αίτιον τηλεόραση. Συνεργάζεται με την αυτοκινητοβιομηχανία Bentley σε φεστιβάλ και συναυλίες παγκόσμια ενώ το 2013 δημιούργησε την αποκλειστική συλλογή "Jazz For Bentley" για το luxury brand.

Από το 2015 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και διοργανωτής των Mirabello Jazz Festival (Κρήτη) και Rhodes Jazz Festival, ενώ είναι συνεργάτης ερευνητής για την τζαζ και την τεχνητή νοημοσύνη/ρομποτική στο Georgia Institute Of Technology στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Επίσης, φέτος κυκλοφόρησε και η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «88 εν κινήσει» από τις εκδόσεις Αίτιον.

Τι σας προκάλεσε να ασχοληθείτε με την τζαζ μουσική; Ποια ήταν τα ερεθίσματά σας;

Αρχικά έπαιζα punk, new wave, electro, pop με τους Art Of Parties στην Creep Records τη δεκαετία του 1980. Μαζί με τον αδερφό μου, Παντελή Βασιλάκη, αυτή η μπάντα έκανε ένα πολύ επιτυχημένο και τώρα συλλεκτικό 7ιντσο single. Σε μια από τις ηχογραφήσεις μας αργότερα για την ΕΜΙ έγραψα μέρη για πνευστά και εκεί ήρθα σε επαφή με το σαξόφωνο. Ήταν η κατάλληλη ώρα για να αλλάξω ρότα, μια και ήθελα πράγματι να αφοσιωθώ σοβαρά στη μουσική και πάντα θαύμαζα τους τζαζίστες για τη βαθιά τους γνώση και εκφραστικότητα. Μπαίνοντας στον κόσμο της τζαζ ήταν σαν να με συνεπήρε ένα μεγάλο δυνατό ρεύμα που με έφερε σε έναν ωκεανό αναζήτησης του εαυτού.

Ποιος έφερε τη τζαζ στην Ελλάδα; Θεωρείτε πως το ελληνικό κοινό δέχεται τα ακούσματα της τζαζ;

Η τζαζ ήρθε εδώ, όπως και αλλού, λίγο-πολύ μόνη της. Κάποιοι έβαλαν το χεράκι τους, αλλά μάλλον η οικουμενικότητά της δεν μπορούσε παρά να χτυπήσει και σε μας εδώ την πόρτα... Επίσης, κάποιοι χώροι όπως το τζαζ κλαμπ του Μπαράκου, το Παράφωνο, το Half Note και άλλοι συνέβαλαν στη διάδοσή της. Το ελληνικό κοινό την αγαπά όπως φαίνεται από τη θερμή του αντίδραση στα live. Στα μουσικά σχολεία γίνεται καλή δουλειά για την παραδοσιακή μας μουσική, αλλά προσφέρεται και γενικότερη κουλτούρα, παιδεία και γνώση.

Ποιους μουσικούς θαυμάζετε;

Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει ονόματα όπως τον John Coltrane, τον Charlie Parker, τον Sonny Rollins, τον Miles Davis, τον Chet Baker και τον Dexter Gordon. Επίσης, θαυμάζω όλους τους συμπαίκτες μου γιατί θεωρώ πραγματικά ηρωική επιλογή το να παίζουν τζαζ και από τα παλιά μου χρόνια είμαι μεγάλος φαν των John Lennon, David Bowie, Roxy Music και Nina Simone.

Τι είναι η τζαζ; Ποια η φιλοσοφία της και η μαγεία της; Τι είναι για εσάς η τζαζ και τι σας κάνει να την ξεχωρίζετε από άλλα μουσικά είδη;

Από το 2013 παρουσιάζω την ιδέα της τζαζ δημοκρατίας με ομιλίες, παρουσιάσεις σε TEDx, φεστιβάλ και τηλεοπτικά προγράμματα. Η ιδέα ότι ανεξαρτήτως χρώματος, εκπαίδευσης, ηλικίας, γλώσσας, φύλου, κουλτούρας κλπ., οι τζαζ μουσικοί παίζουν μπροστά στο κοινό με ισοτιμία, σε δημιουργική συνομιλία, με σεβασμό και χωρίς η αξιοκρατία να είναι εμπόδιο, μας κάνει να σκεφτούμε πώς θα ήταν αν εφαρμόζαμε αυτές τις ιδέες και στην πολιτική και κοινωνική σφαίρα της πραγματικότητας. Η γλώσσα της τζαζ είναι τόσο περίπλοκη και συνάμα εκφραστική, που μπορεί να μας μάθει πολλά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο protothema.gr

Keywords
μουσικη, jazz festival, half note, john lennon, david bowie, nina simone, εταιρεία, secret, project, bbc, georgia, tech, columbia, yale, lines, jazz, times, universe, onassis, νέα, royal, festival, paris, ηπα, bill, greek, νετ, channel, queens, tedx, αθηνα, democracy, κρητη, rhodes, punk, wave, pop, art, single, εμι, ελλαδα, note, live, σχολεια, john, dexter, lennon, david, bowie, roxy, music, nina, protothema, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, βρετανικο συμβουλιο, βερολινο, γνωση, δουλεια, εγκυκλοπαιδεια, ηπα, ισοτιμια, καριερα, λονδινο, νετ, ονοματα, περιοδικα, προγραμμα, σφαιρα, τηλεοραση, ωρα, bbc, john lennon, music, rhodes, αγαπη, αριστοτελειο, αφιερωμενο, γινεται, γλωσσα, εγινε, εμι, εντυπα, εταιρεία, ιδεα, ιδεες, ειδος, καποδιστριακο, εκδοσεις, μαγεια, νεα υορκη, παντα, παρισι, προγραμματα, πορτα, ρευμα, ροτα, σαξοφωνο, σικαγο, τι ειναι, φεστιβαλ, art, bill, bowie, channel, columbia, queens, david bowie, dexter, δημητρης, david, royal, festival, georgia, john, greek, half note, ηρθα, project, jazz, jazz festival, lennon, nina, μπροστα, nina simone, note, onassis, paris, pop, protothema, punk, wave, roxy, single, tech, tedx, yale
Τυχαία Θέματα