Η σύμπραξη δύο startup που απέδωσε

του Κώστα Τσαούση

Στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Deree - The American College of Greece έγινε ο διαγωνισμός HackInNow, ένας δημιουργικός μαραθώνιος καινοτομίας στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης τον οποίο διοργάνωσαν από κοινού η Groupama Ασφαλιστική και το Corallia Clusters Initiative του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Σε αυτό τον διαγωνισμό πρώτευσε, όπως διαβάζουμε στη σχετική

ανακοίνωση των διοργανωτών, «η ομάδα ChainProof.ai, με συντονιστή τον κ. Αλέξη Πολύζο, που κατέκτησε το πρώτο βραβείο των 3.000 ευρώ, παρουσιάζοντας μια πλατφόρμα με τη χρήση blockchain για την ασφάλιση ψηφιακών έργων τέχνης». Πάντως, αν ήθελε κανείς να πει και να γράψει δυο λόγια για την ομάδα, αυτά θα ήταν δίχως άλλο τα εξής: «H ChainProof.ai είναι ο ψηφιακός συμβολαιογράφος της νέας εποχής. Ξεκινώντας από τον χώρο της τέχνης παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα μέσω του οποίου ο κάτοχος ενός αντικειμένου μπορεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αποθετήριο που θα συνοδεύει το αντικείμενο σε όλη του τη ζωή και θα συνδέεται με διάφορα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με αυτό (π.χ. αναφορικά με την ιδιοκτησία του, τη μεταβίβαση κυριότητας, τη δήλωση κλοπής, τη δήλωση ζημιάς κ.τ.λ.). Η πληροφορία κωδικοποιείται και στη συνέχεια αποθηκεύεται σε μια ασφαλή βάση δεδομένων και μπορεί να ανακτηθεί μέσω μιας εφαρμογής απλά φωτογραφίζοντας το εν λόγω αντικείμενο. Παράλληλα, με την ανάρτηση ενός αντικειμένου στο σύστημα το οπτικό του αποτύπωμα συγκρίνεται με αυτό που έχει δηλωθεί σε διάφορες διεθνείς βάσεις με κλεμμένα έργα».

Ο κ. Πολύζος, ο εκπρόσωπος της ομάδας στον διαγωνισμό, είναι μηχανικός (απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής), ένας εκ των συνιδρυτών της ChainProof.ai, στην οποία είναι υπεύθυνος στον τομέα Business Operations.

Στον διαγωνισμό HackInNow η ομάδα που κέρδισε την πρωτιά είχε ενισχυμένη παρουσία με την πρόσθετη συμβολή των μελών μιας άλλης ομάδας, γειτόνων και συγκατοίκων της στο πρόγραμμα egg, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και πολύ πιο αποδοτικής συνεργασίας.

Ο μηχανικός Χρήστος Νικολούδης (απόφοιτος ΕΜΠ και από τους επιζώντες της Μάνδρας) μας λέει μια μικρή ιστορία: «Η συνεργασία των ομάδων/εταιρειών ChainProof.ai και Mantis Business Innovation προέκυψε μέσα από τον επιχειρηματικό επιταχυντή egg της Eurobank. Οι ομάδες μας στεγάζονται σε γειτονικά γραφεία και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, δεδομένου ότι καταλάβαμε ότι έχουμε αλληλοσυμπληρωματικές δεξιότητες στον χώρο της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών/ προϊόντων. Κυρίως όμως μπορέσαμε και βρήκαμε ένα πλαίσιο συνεργασίας όπου τα μέλη κάθε ομάδας είχαν κοινό πλαίσιο αρχών, ήθους και επιχειρηματικότητας.


Αν και οι πρώτες ιδέες καλλιεργήθηκαν στο Fintech της Εθνικής, πρώτη δοκιμή αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε ο διαγωνισμός FintechChallenge2017 της Alpha Bank, όπου και προτάθηκε η λύση της GIVEn'TRUST, μιας πλατφόρμας για Ρ2Ρ δωρεές, με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή στην περιοχή της Μάνδρας.


Στη συνέχεια, στον διαγωνισμό HackInNow της Groupama Ασφαλιστικής συμμετείχαμε με τη λύση της ChainProof.ai, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού ήρθαμε σε επαφή με στελέχη από τον ασφαλιστικό κλάδο και μας δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουμε περισσότερες ευκαιρίες σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η πλατφόρμα μας στον ασφαλιστικό χώρο».

Ο κ. Νικολούδης, ιδρυτής και επικεφαλής της Mantis Business Innovation (http://www.newmoney.gr/new-business-wave/340035-oi-nikites-tou-fintech-challenge-2017), και ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, ο ιδρυτής και CEO της ChainProof.ai, ήταν οι «γείτονες» και «συγκάτοικοι» που συνέπραξαν για ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα με προοπτική. Η σύμπραξή τους δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο/ενέργεια/συμπεριφορά μεταξύ των συνομηλίκων τους στον χώρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Πιθανότατα, προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν και οι διαγωνισμοί τύπου Hackathon.

Για την ιστορία, οι δύο ομάδες κατέβηκαν μαζί στον διαγωνισμό της Alpha Bank και διακρίθηκαν. Ο κ. Γερογιάννης λέει όσον αφορά στην πρόταση που έγινε από κοινού: «Η προτεινόμενη δράση είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας και όχι ενός μεμονωμένου ατόμου. Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαμε ως δύο ανεξάρτητες αλλά αλληλοσυμπληρωματικές ομάδες και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σχήμα που έχει τις ικανότητες να αναπτύξει στο σύνολό της την ιδέα - από τη φάση της σύλληψης μέχρι το τελικό στάδιο που είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν».

Πάντως, αν κανείς έψαχνε τις λεπτομέρειες -εν ολίγοις, το αλατοπίπερο- θα έβλεπε στο site του προγράμματος egg τις δύο ομάδες να κάνουν τις συστάσεις τους η μία δίπλα στην άλλη. Η τύχη τις έφερε κοντά, η θέληση τους έδωσε τη δυνατότητα της συνεργασίας και της σύμπραξης.

Αλλά ας δούμε τις συστάσεις τους ως εταιρείες του 5ου κύκλου του προγράμματος, ο οποίος τρέχει και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.

α) H Mantis Business Innovation (www.mantisbi.io) είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 και ασχολείται με την ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης και μοντέλων λήψης αποφάσεων για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Με την ανάπτυξη του online tool Mantis Startup Evaluator δίνει τη δυνατότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς αλλά και σε ιδιώτες επενδυτές να αξιολογήσουν γρήγορα και εύκολα επιχειρηματικά σχέδια και εγχειρήματα έγκυρα, αυτοματοποιημένα και αντικειμενικά.

β) Το ChainProof.ai (www.chainproof.ai) είναι μια ολιστική πλατφόρμα που αξιοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίες blockchain για την παροχή πιστοποιημένων αποδείξεων. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να ανεβάσει ένα σύνολο ισχυρισμών (κείμενο, εικόνες, ήχος, βίντεο) και στη συνέχεια με αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας να εξαγάγει μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία θα αποθηκευτούν στο blockchain για να σφραγίσει την αναφορά. Στη συνέχεια, η αναφορά μπορεί να ανακτηθεί είτε μέσω αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά, με εικόνες ή με βάση τη γεωγραφική θέση και το αποτέλεσμα να συγκριθεί με βάση την αποθηκευμένη σφραγίδα στο blockchain. Η λύση που προσφέρουμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οίκους δημοπρασίας έργων τέχνης, γκαλερί, ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές ακινήτων. Η πλατφόρμα προσφέρεται σε συνδρομητική βάση ανάλογα με το πλήθος των αναφορών που σφραγίζονται από το σύστημα.

Μπορεί οι δραστηριότητες των ομάδων/εταιρειών να φαίνονται εξωγήινες στο ευρύ κοινό, αλλά, πιστέψτε με, είναι ό,τι πιο καινούριο και πιο φρέσκο στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα