Η στερλίνα ανακάμπτει, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Οι επενδυτές αναμένουν την απάντηση της Ευρώπης στο σχέδιο Μέι για το Brexit – Citigroup και Deutsche Bank διατηρούν την απαισιοδοξία τους για τη στερλίνα.

Μπορεί το βρετανικό νόμισμα να έκανε το μεγαλύτερο ράλι από τη δεκαετία του '90 μετά τις ανακοινώσεις της Τερέζα Μέι που υποσχέθηκε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα πάρει την τελική έγκριση από την ψήφο του Κοινοβουλίου, τα ρίσκα για τη στερλίνα όμως δεν έχουν ξεπεραστεί.

H στερλίνα ενισχύθηκε έναντι όλων των άλλων βασικών ανταγωνιστών

της την Τρίτη, αμέσως μετά την ομιλία της Μέι κατά την οποία δεσμεύτηκε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και την προσπάθεια επίτευξης τελωνειακής συμφωνίας με την ΕΕ, ώστε να γίνει «ένα ομαλό και εύρυθμο Brexit».

Η υποχώρηση κατά 17% της στερλίνας από τη μέρα που υπερίσχυσε το Brexit έχει καταστήσει φανερό ότι μεγάλο μέρος του σοκ έχει αποτιμηθεί, ωστόσο τα πολιτικά ρίσκα παραμένουν υψηλά, όπως διαμηνύουν στρατηγικοί αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

Το ολοένα διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας αυξάνει τη μεταβλητότητα του νομίσματος. Η Deutsche Bank προβλέπει ότι μπορεί να υποτιμηθεί περαιτέρω πάνω από 10%.

«Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής της στερλίνας συμβαίνει τώρα. Διατηρούμε τις εκτιμήσεις μας γιατί είναι ακόμη δύσκολο να επενδύσει κανείς στη στερλίνα, καθώς είναι ευάλωτη από το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά, αλλά και από τα πρωτοσέλιδα», αναφέρει ο James Athey, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Aberdeen Asset Management.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Βαμβακίδη της Bank of America Merrill Lynch, τα χειρότερα μάλλον έχουν περάσει για το βρετανικό νόμισμα. Ενδέχεται να σημειώσει πτώση όταν ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 για την έξοδο από την ΕΕ. Μετά όλα θα εξαρτηθούν από τις πληροφορίες για τον χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Οι ανησυχίες περί ενός σκληρού Brexit μπορεί να κορυφώθηκαν τελευταία, με την κορύφωση της προσαρμογής της στερλίνας σε χαμηλά επίπεδα να έχει ήδη συμβεί, αφήνοντάς την υποτιμημένη, αναφέρει ο Lee Hardman, στρατηγικός αναλυτής της Bank of Tokyo-Mitsubishi.

«Παραμένουμε απαισιόδοξοι για τη στερλίνα τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο Josh O'Byrne, στρατηγικός αναλυτής της Citigroup Inc, για να προσθέσει ότι η στάση που θα τηρήσει η ΕΕ έναντι των δηλώσεων Μέι μπορεί να μειώσουν τις προσδοκίες.

Από τη Deutsche Bank διαμηνύουν ότι οι δηλώσεις Μέι ήταν μια θετική εξέλιξη σε σχέση με εκείνες που περίμεναν όλοι για ένα «σκληρό Brexit». Η τράπεζα αναμένει ότι η στερλίνα θα σπάσει το 1,10 έναντι του δολαρίου. Η απόφαση να αναζητηθεί μια συμφωνία σε συνδυασμό με μια «εσωτερική συμφωνία» αποτελεί στρατηγική υψηλού ρίσκου, δεδομένης της δυσκολίας να συνδυαστούν τα αντικρουόμενα συμφέροντα των μελών της ΕΕ.

Από την HSBC εκτιμούν ότι η στερλίνα θα υποτιμηθεί περαιτέρω λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και μια ευρείας εξωτερική ανισορροπίας που δεν φαίνεται να εξομαλύνεται γρήγορα, όπως σημειώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα