Η πρωτιά Μακρόν πυροδοτεί ράλι στην Ευρώπη

Ράλι ανακούφισης στο Παρίσι αλλά και στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά την επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αλλά και τη στοίχιση του συνόλου των συνυποψηφίων του – πλην Μελανσόν – για τη στήριξη του στο β' γύρο. Οι αγορές μετοχών καταγράφουν το μεγαλύτερο ράλι απ' το καλοκαίρι του 2016 ενώ και το ευρώ είναι στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του δολαρίου

διαπραγματεύεται το ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει άνοδο 3,7%, τη μεγαλύτερη απ' τις 28 Ιουνίου 2016 την ώρα που ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται 4,5% ο DAX στη Φρανκφούρτη 2,9% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 1,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 1,8%, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό απ' το Σεπτέμβριο του 2016.

Οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών και γενικότερα του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι αυτές που πρωταγωνιστούν στο ράλι με τις Societe Generale και BNP Paribas να είναι κοντά στο +11%! Ράλι 6% και για την μετοχή της κατασκευαστικής Vinci.

Την ίδια ώρα το ευρώ ενισχύεται 1% έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στην περιοχή του 1,084 δολ. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται ανοδικά και έναντι της στερλίνας, στην περιοχή του 0,847 της στερλίνας.

«Βλέπουμε ένα ράλι ανακούφισης στις αγορές, ιδίως καθώς τα αποτελέσματα του α' γύρουι ήταν αυτά που η αγορά ήθελε και περίμενε», σχολιάζει ο Jingyi Pan, στρατηγικός αναλυτής της ΙG Asia Pte Ltd στη Σιγκαπούρη. «Αυτό παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων καταγράφουν σημαντική αποκλιμάκωση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί στο 0,8% από 0,88% που ήταν στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκονται σχεδόν όλα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας σε αντίθεση με τα γερμανικά με το 10ετές Bund να βρίσκεται στο 0,33% από 0,27% πριν.

«Μολονότι η αυξημένη δημοτικότητα του κεντρώου υποψηφίου, Εμανουέλ Μακρόν, δεν είναι ισχυρός παράγοντας καθοδήγησης της αγοράς, υπάρχει μια συλλογική αίσθηση ανακούφισης ότι η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε ακόμα ένα εμπόδιο», ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της CMC Markets, Michael McCarthy.

Παρότι ο 39χρονος Μακρόν είναι σχετικά άπειρος πολιτικά και δεν έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, οι νέες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν χθες τον έδειχναν να κερδίζει άνετα την τελευταία μάχη με την 48χρονη Λεπέν.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris χθες έδειξε ότι ο Μακρόν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με 64% προς 36%, ενώ παρόμοια πρόβλεψη έδωσε και μια δημοσκόπηση της Ipsos/Sopra Steria.

Τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώθηκαν ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λεπεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%. και Μπενουά Αμόν 6,35%.

Keywords
Τυχαία Θέματα