Η προφύλαξη κατά της τρομοκρατίας μέσω δεδομένων είναι το νέο, οργουελικό μέλημα των μυστικών υπηρεσιών

Πριν από τη βομβιστική επίθεση του Ahmad Khan Rahami στη Νέα Υόρκη και στη Νέα Υερσέη, είχε αγοράσει υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο eBay, είχε δώσει links σε τζιχαντιστικά βίντεο μέσω των προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε διερευνηθεί από τις αρχές, σύμφωνα με το FBI.

αρχές δεν είχαν σκεφτεί να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ. Η πρόκληση αυτή, η συγκέντρωση δισεκατομμυρίων ηλεκτρονικών στοιχείων πληροφοριών και η ανάλυσή τους είναι και ένα από τα κύρια μελήματα των αρχών που προσπαθούν να συλλέξουν μεγάλα γκρουπ δεδομένων και να βρουν συνήθειες και πατέντες που "δείχνουν" τρομοκρατία, εγκλήματα και κοινωνική αντίδραση. Η αγορά αυτών των "προειδοποιητικών αναλύσεων" θα φτάσει τα 9,2 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, σε σχέση με 3 δισ. το 2015.

Πρόκειται για ιδέες sci-fi όπως αυτές της ταινίας Minority Report με τον Tom Cruise. Η ιδέα πίσω από το πόνημα είναι η αυτόματη ανάλυση δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, GPS, video από κάμερες κυκλοφορίας, και δεδομένα από πιστωτικές κάρτες και διαβατήρια.

Βέβαια από την άλλη πλευρά της... ασφάλειας, υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα του "Big Brother", του Μεγάλου Αδελφού που παρακολουθεί τα πάντα. Το ερώτημα έγκειται στο ίδιο ερώτημα της ταινίας: Τί θα γίνει εάν τα δεδομένα τα χειρίζονται προσωπικά συμφέροντα; Τί θα γίνει σε περίπτωση λογισμικού λάθους;

Keywords
Τυχαία Θέματα