Η οικονομία της Ευρωζώνης «ανθίζει» και πάλι

Η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα «made in Europe» τροφοδοτεί την οικονομία της Ευρωζώνης δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προκαλώντας – επιτέλους – την επιτάχυνση των αυξήσεων τιμών.

Ο δείκτης PMI Μεταποίησης για το μήνα Αύγουστο αυξήθηκε στις 57,4 μονάδες από 56,6 που ήταν τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών και ξεπερνά τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, που περίμεναν υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της μεταποιητικής δραστηριότητας. Από την άλλη η δυναμική στο σκέλος των υπηρεσιών περιορίστηκε απρόσμενα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά το β' τρίμηνο καθώς περισσότερες χώρες εισήλθαν σε τροχιά ανάπτυξης. Η ανεργία που υποχωρεί σταθερά και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη που είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών τροφοδοτεί την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός, που εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλότερα απ' το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ, τελικά θα ενισχυθεί σε μία πιο σταθερή βάση.

Οι μεταποιητές κατέγραψαν μία «εντυπωσιακή» απόδοση, με τις παραγγελίες για εξαγωγές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και έξι χρόνια, λέει η IHS Markit, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για υπηρεσίες αυξήθηκε με το βραδύτερο ρυθμό απ' τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι χαράσσοντες πολιτική στην ΕΚΤ αναμένεται το Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν μία συζήτηση γύρω απ' το μελλοντικό μονοπάτι που θα ακολουθήσουν σε ο,τι αφορά την υποστηρικτική στην οικονομία νομισματική πολιτική. Τότε θα δημοσιευθούν και οι νέες προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές απ' τους αναλυτές της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα