Η οικογενειακή «βεντέτα» της Lotte Holdings

Στο επίκεντρο μιας οικογενειακής διαμάχης και στα πρόθυρα πραξικοπήματος, έχει βρεθεί ο όμιλος Lotte στην Ασία.

Η «αυτοκρατορία» του retailing, με δεκάδες εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, καταστήματα duty free, θεματικά πάρκα κ.α. και ετήσια έσοδα περισσότερα από την Google και την Alibaba, διεκδικείται από τον «έκπτωτο» αδερφό του προέδρου, τον δισεκατομμυριούχο Shin Dong-joo, ο οποίος κατηγορείται

για υπεξαίρεση από τις Αρχές της Ν. Κορέας.

«Ο στόχος μου είναι να πάρω τον έλεγχο της εταιρείας. Ο αδερφός μου και η τρέχουσα διοίκηση έχουν καταστρέψει την εταιρική κουλτούρα στη Lotte» λέει ο ίδιος.

Η ιστορία της «βεντέτας» ξεκίνησε όταν ο πατριάρχης και ιδρυτής της εταιρείας Shin Kyuk-ho, έδιωξε τον Shin Dong-joo από το Δ.Σ. της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2015. Σύμφωνα με τον Shin Dong-joo, ο υποκινητής πίσω από την ενέργεια αυτή ήταν ο τότε πρόεδρος της Lotte Holdings, Takayuki Tsukuda, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ήταν υπαίτιος για τεράστιες ζημιές στην εταιρεία, με απώτερο σκοπό να πάρει τον έλεγχό της.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πείσω τον πατέρα μου ότι έλεγα την αλήθεια. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να αλλάξει γνώμη» λέει ο ίδιος.

Αλλά τα κατάφερε. Τον Ιούλιο του 2015 ο Shin Kyuk-ho επιχείρησε να φέρει πίσω στην εταιρεία τον Shin Dong-joo αλλά τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, ο αδερφός του Shin Dong-bin, ο Tsukuda και ο CFO, Masamoto Kobayashi αρνήθηκαν να τον δεχτούν. Την ίδια μέρα οι τρεις τους έδιωξαν και τον Shin Kyuk-ho από την προεδρία της εταιρείας.

Έκτοτε η εταιρεία διοικείται από τον Shin Dong-bin, σύμφωνα με τον οποίο, ο αδερφός του είναι υπεύθυνος για μη εξουσιοδοτημένες επενδύσεις σε ένα software venture που έφερε στην Lotte ζημιές ύψους 8,7 εκατ. δολαρίων.

Ο Shin Dong-bin

Παρά τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Shin Dong-joo είναι αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να εκθρονίσει τον αδερφό του. Ο ίδιος κατέχει το 33,3% των μετοχών του ομίλου, που θεωρητικά του δίνουν το προβάδισμα έναντι του 22,3% που ελέγχουν ο αδερφός του και οι σύμμαχοί του. Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό 31% που ελέγχεται από το συνδικάτο των εργαζομένων, ο επικεφαλής του οποίου έχει συμπαραταχθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας.

Αν η συμμαχία αυτή σπάσει τότε Shin Dong-joo θα έχει την πλειοψηφία με το μέρος του.

Keywords
Τυχαία Θέματα