Η νέα εθνική Κορίνθου - Πατρών ξεκλείδωσε το ενδιαφέρον για ακίνητα

Της Στεφανίας Σούκη

Ασφαλέστερος δρόμος, μειωμένες αποστάσεις, αλλά και χαμηλές τιμές των ακινήτων λόγω της μεγάλης πτώσης τους τα τελευταία χρόνια φέρνουν αυξημένη προσφορά και ζήτηση κυρίως για εξοχικές κατοικίες, αλλά και το κομμάτι του τουρισμού

Αύξηση στην προσφορά αλλά και τη ζήτηση κατοικιών τόσο στο κομμάτι της μίσθωσης όσο και στις πωλήσεις φέρνει ο νέος οδικός άξονας Κορίνθου - Πατρών,

δημιουργώντας νέα δεδομένα -τουλάχιστον σε επίπεδο εκτιμήσεων- στην εγχώρια κτηματαγορά, η οποία την τελευταία οκταετία βρίσκεται στο ναδίρ.

Ασφαλέστερος δρόμος, μειωμένες αποστάσεις, αλλά και χαμηλές τιμές των ακινήτων λόγω της μεγάλης πτώσης που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια είναι οι παράγοντες που φαίνεται ότι μπορούν να ξεκλειδώσουν το ενδιαφέρον ειδικά όσον αφορά τη β’ κατοικία, την ίδια στιγμή που τα πρώτα βήματα έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται και στο κομμάτι του τουρισμού. Ηδη με βάση τα στοιχεία του Απριλίου είναι μεγάλη η αύξηση της ζήτησης που καταγράφεται για ενοικιάσεις κατοικιών σε περιοχές πέριξ του νέου οδικού άξονα, φτάνοντας το 65% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2016. Αύξηση, αν και χαμηλότερη, καταγράφεται και στα αιτήματα για αγοραπωλησίες κατοικιών, πλησιάζοντας το 42% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα στοιχεία συγκέντρωσε για λογαριασμό του «business stories» το δημοφιλές site αγγελιών www.spitogatos.gr, το οποίο έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται χιλιάδες αιτήματα αγγελιών για προσφορά και ζήτηση από μεσίτες και ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Η επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποιήθηκε μετά τα εγκαίνια του νέου οδικού άξονα κατά την πασχαλινή περίοδο, ενώ τα τελευταία στοιχεία συγκεντρώθηκαν στις 24 Απριλίου.

Εκτός από την αύξηση της ζήτησης, τα νούμερα από τις αγγελίες αναδεικνύουν και τη μεγάλη προσφορά, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τον περυσινό Απρίλιο τόσο ως προς τις πωλήσεις όσο και ως προς τις ενοικιάσεις. Ενδεικτικά, η συνολική προσφορά από ιδιοκτήτες κατοικιών σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Κορίνθου - Πατρών αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι κατά 127% όσον αφορά τις πωλήσεις και κατά 101% όσον αφορά τις ενοικιάσεις, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως είναι αυτονόητο, να κεντρίζουν οι παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές

Η επεξεργασία από το www.spitogatos.gr αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, και τις δημοφιλέστερες περιοχές με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Οσον αφορά την προσφορά, οι περισσότερες αγγελίες καταγράφονται στην Πάτρα, που διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, και ακολουθεί η περιοχή του Λουτρακίου - Περαχώρας, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Κόρινθος, το Αίγιο και το Ρίο, περιοχές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν -δυνητικά- τα εξοχικά των Αθηναίων και όχι μόνο. Η Ακράτα, το Ξυλόκαστρο και η Βόχα (Βραχάτι), επίσης, συγκαταλέγονται στις δημοφιλέστερες περιοχές όπου υπάρχει προσφορά, κυρίως για αγορά εξοχικού. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη ζήτηση, η οποία υπολογίζεται με βάση τα αιτήματα ενδιαφέροντος σταθμισμένα ως προς τον αριθμό των αγγελιών, το Ρίο και το Αίγιο, ως περιοχές για αγορά β’ κατοικίας, πέφτουν λίγο χαμηλότερα στη συνολική κατάταξη και ανεβαίνουν η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος και η Μάνδρα, ως σημεία ενδιαφέροντος για α’ κατοικία.

Αυτό που προσδοκούν οι μεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων είναι ότι, εκτός από τους Ελληνες, θα υπάρξει ενίσχυση του ενδιαφέροντος για αγορές κατοικιών και από το εξωτερικό, δεδομένου ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος μπορεί να προσφέρει εύκολη, ασφαλή και πλέον γρήγορη πρόσβαση, άμεσα, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σημειωτέον ότι η Πελοπόννησος, ούτως ή άλλως, αποτελεί από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για αγορές ακινήτων κυρίως από Δυτικοευρωπαίους (Γερμανούς, Ιταλούς κ.ά.), ενώ εσχάτως έχουν αυξηθεί τα αιτήματα και από Κινέζους προκειμένου να αξιοποιήσουν τα οφέλη από το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα». Ειδικά όσον αφορά τους Κινέζους, όπως αναφέρουν οι μεσίτες, προτιμούν προορισμούς όπου πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις από εταιρείες της χώρας τους, όπως η περίπτωση της COSCO.

Οι τιμές

Την ίδια στιγμή, η κατάρρευση της εγχώριας κτηματαγοράς από το 2009 και μετά έχει κάνει σαφώς πιο ελκυστικές τις τιμές για κατοικίες προδιαγραφών σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ, από την άλλη πλευρά, είναι λίγα τα νεόδμητα σπίτια, αφού τα τελευταία χρόνια, απλά, δεν χτίζονται καινούρια λόγω της κρίσης. Τα στοιχεία από το www.spitogatos.gr δείχνουν ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές έχουν παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, με ελάχιστες αυξομειώσεις ανάλογα με την περιοχή και το είδος του ακινήτου. Τα πιο ακριβά και καλά ακίνητα βρίσκονται στα Μέγαρα, με τη μέση τιμή κοντά στα 1.900 ευρώ ανά τ.μ., και ακολουθούν περιοχές κοντά στη θάλασσα που προσφέρονται για παραθεριστική κατοικία. Ενδεικτικά, στην Ακράτα η μέση τιμή πώλησης για τις καλές κατοικίες είναι λίγο χαμηλότερη των 1.800 ευρώ ανά τ.μ., στο Διακοπτό φτάνει τα 1.820 ευρώ ανά τ.μ., στο Ρίο είναι κοντά στα 1.740 ευρώ ανά τ.μ., και στην περιοχή του Λουτρακίου - Περαχώρας είναι λίγο υψηλότερη των 1.760 ευρώ ανά τ.μ. Αντίστοιχα διαμορφώνονται και οι τιμές των καλών οικοπέδων εντός σχεδίου, όπου τα πιο ακριβά ακίνητα βρίσκονται στο Ρίο, κοντά στα 360 ευρώ ανά τ.μ., στην περιοχή Λουτρακίου - Περαχώρας, με 306 ευρώ ανά τ.μ., στην Ακράτα και την Πάτρα. Πολύ μεγάλη είναι η προσφορά σε όλη την περιοχή για τα φθηνότερα οικόπεδα εκτός σχεδίου, με μεγάλη διακύμανση στις τιμές, οι οποίες είναι κατά πολύ χαμηλότερες και για όλα τα βαλάντια. Ενδεικτικά, για επενδυτικό οικόπεδο 13 στρεμμάτων εκτός σχεδίου στην περιοχή του Ρίου η ζητούμενη τιμή είναι στα 50 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για αγροτεμάχιο 8 στρεμμάτων εκτός σχεδίου στην Ακράτα η τιμή ανέρχεται στα 25.000 ευρώ ή αλλιώς μόλις 3 ευρώ ανά τ.μ.!

Ακριβώς αυτή η τεράστια ψαλίδα που παρατηρείται στις τιμές κάνει τους μεσίτες να προτρέπουν τους υποψήφιους αγοραστές να εξετάζουν πολύ καλά τις δυνατότητες δόμησης ειδικά για τις περιπτώσεις των εκτός σχεδίου ακινήτων και των αγροτεμαχίων. Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις αγοραπωλησιών εντός της κρίσης αυτός που έχει μετρητά μπορεί να εξασφαλίσει εκπτώσεις στην τελική τιμή ακόμη και 20%- 25% επί της αρχικής. Στις ενοικιάσεις οι τιμές εμφανίζονται πιο αυξημένες στα Μέγαρα, με 7,5 ευρώ ανά τ.μ., και ακολουθούν το Ξυλόκαστρο και η Ακράτα με μέσο ζητούμενο ενοίκιο κοντά στα 6,5 ευρώ για τις λεγόμενες «καλές κατοικίες».

Ενδιαφέρον και για ξενοδοχεία

Πέρα από το κομμάτι της κατοικίας, αυξημένο ενδιαφέρον διαπιστώνεται εσχάτως και για αγοραπωλησίες με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση στην ευρύτερη περιοχή, τάση που αναδεικνύεται τώρα και έχει καθυστερήσει τουλάχιστον μία δεκαπενταετία, τότε που η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 είχε δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες για μεγαλύτερη τουριστική κίνηση σε περιοχές με εγγύτητα στην Αθήνα, οι οποίες όμως στη συνέχεια διαψεύστηκαν.

Τελευταία οι αγγελίες για την πώληση ακινήτων που προσφέρονται για ξενοδοχεία, μικρά καταλύματα και ξενώνες έχουν αυξηθεί τόσο σε παραθαλάσσιες όσο και σε πιο ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Την ευρύτερη περιοχή βολιδοσκοπούν ακόμη και μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, με τις πρώτες συμφωνίες να έχουν ήδη ανακοινωθεί για το Λουτράκι από τον αμερικανικό κολοσσό της Wyndham. Παρόμοιο ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και για την Πάτρα από την πλευρά της Marriott, η οποία θέλει να φτιάξει το πρώτο ξενοδοχείο Moxy στην αχαϊκή πρωτεύουσα σε ακίνητο που έχει ήδη περάσει στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ από τα τέλη του 2016.

Οσον αφορά τη Wyndham, την περίοδο του Πάσχα άνοιξε στο Λουτράκι το «Poseidon Resort», το οποίο ανανεώθηκε, με 303 δωμάτια, πισίνες, σπα κ.τ.λ. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι επιτελείς του, αυτό βρίσκεται «μόλις μία ώρα από την Αθήνα, 2 χιλιόμετρα από την πόλη του Λουτρακίου και κοντά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως το Ναύπλιο, η Επίδαυρος και οι Δελφοί». To δε comeback του Λουτρακίου ως προορισμού αποτελεί το δεύτερο, καινούριο στοίχημα για τη Zeus International, στρατηγική εταίρο του αμερικανικού κολοσσού της Wyndham στην Ελλάδα, η οποία επένδυσε από τα τέλη του περασμένου έτους -και μέχρι στιγμής έχει βγει κερδισμένη- στο 5άστερο «Wyndham Grand Athens», στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα