Η μεγάλη επιστροφή για την Diageo - «Ρίχνει» $25 εκατ. στο ιρλανδικό ουίσκι

Επιστροφή στο Ιρλανδικό ουίσκι φαίνεται πως κάνει η Diageo Plc, επενδύοντας 25 εκατ. δολάρια σε ένα αποστακτήριο του Δουβλίνου για να παράγει ένα νέο brand με την ονομασία Roe & Co.

Ο κατασκευαστής της Smirnoff βότκα και του ουίσκι Johnnie Walker θα αρχίσει να πουλά τα πρώτα αποστάγματα του Roe & Co τον επόμενο μήνα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, Κόλι ο Μπράιεν. Το νέο ουίσκι θα κοστίζει περίπου 37 δολάρια το μπουκάλι ενώ θα λανσαριστεί ως η high end

ετικέτα της Reserve, της Diageo.

«Πάντα ενδιαφερόμασταν για το ιρλανδικό ουίσκι», δήλωσε η Τάνια Κλαρκ, γενική διευθύντρια της Reserve στην Ευρώπη. «Αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε ήταν να καινοτομήσουν στην κατηγορία premium, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο το 6% της αγοράς».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Diageo, η μεγαλύτερη οινοπνευματοποιία παγκοσμίως, είχε αποχωρήσει από το ιρλανδικό ουίσκι πριν από δύο χρόνια, όταν διαπραγματεύτηκε το εμπορικό σήμα Bushmills της Jose Cuervo και την τεκίλα Don Julio. Έκτοτε οι πωλήσεις του ιρλανδικού ουίσκι συνέχισαν να αυξάνονται, αφήνοντας την Diageo έξω από μια ακμάζουσα αγορά.

Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο θα στεγάσει τη νέα εγκατάσταση στην έδρα της Guinness στο Δουβλίνο, σύμφωνα με τον Ο Μπράιεν. Η παραγωγή του στις νέες εγκαταστάσεις υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2019. Μέχρι τότε, το Roe & Co θα παράγεται σε υφιστάμενα αποστακτήρια.

Ενώ το Ιρλανδικό ουίσκι ανθεί, ηγετική θέση κατέχει το Jameson, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 60% σύμφωνα με τον Τρέβορ Στίρλινγκ, αναλυτή της Sanford C. Bernstein. Βέβαια, μικρότερες μάρκες, όπως η Grant's Tullamore Dew πηγαίνουν εξίσου καλά.

«Είναι λογική η επαναφορά της Diageo στην κατηγορία, αν και αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής είναι πως υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός παικτών που συνωστίζονται για μια θέση στο χώρο», δήλωσε ο Στίρλινγκ.

Το νέο ουίσκι θα είναι ένα μείγμα φρουτώδους malt και grain ουίσκι που παράγεται σε διάφορα μέρη της Ιρλανδίας και ωριμάζει σε βαρέλια bourbon, ανέφερε η Diageo.

Το ιρλανδικό ουίσκι αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία οινοπνευματοδών ποτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το IWSR. Μετρά περίπου το 4% της συνολικής αγοράς οινοπνευματωδών. Βέβαια θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά του έως και 12% μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Ομοσπονδία Παραγωγών Ουίσκι της Ιρλανδίας. Η Brown-Forman Corp, η οποία έχει το Jack Daniels και το μπέρμπον Woodford Reserve, απέκτησε το κάστρο Slane στην Ιρλανδία έναντι 50 εκατ. δολάρια το 2015 για να αποστάζει το ουίσκι της.

Keywords
Τυχαία Θέματα