Η καπναποθήκη που έγινε πεντάστερο στη Δράμα

Πώς ο «ουρανοξύστης» Σπίρερ, μπροστά από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, μεταμορφώθηκε στο πρώτο ξενοδοχείο πολυτελείας της πόλης - Η επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ του Χανιώτη επιχειρηματία Μανώλη Λεδάκη και η φιλοδοξία του το ξενοδοχείο να λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο

Της Στεφανίας Σούκη

Το «χρυσό» 2004, ο Χανιώτης επιχειρηματίας Μανώλης Λεδάκης, γνωστός στην Κρήτη στον χώρο των κατασκευών, βρέθηκε τυχαία μαζί με έναν υπάλληλό του στη Δράμα,

όπου αντίκρισε το «Πωλείται» σε ένα από εμβληματικότερα κτίρια της πόλης, τη διατηρητέα καπναποθήκη, που είναι γνωστή στους Δραμινούς ως «ουρανοξύστης Σπίρερ».
Τώρα, κουβαλώντας 90 χρόνια Ιστορίας και ύστερα από μια δύσκολη πορεία την τελευταία 12ετία, με μια επένδυση άνω των 15 εκατ. ευρώ, η παλιά καπναποθήκη δίνει τη σκυτάλη στο ολοκαίνουριο «Hydrama Grand Hotel», το πρώτο ξενοδοχείο πολυτελείας στον Νομό Δράμας, που ανοίγει μάλιστα αυτό το Σαββατοκύριακο τις πύλες του στο κοινό. Ο στόχος, φιλόδοξος, αφού η οικογένεια Λεδάκη θέλει να δημιουργήσει στη Δράμα έναν 12μηνο προορισμό με ένα ξενοδοχείο πόλης 5 αστέρων για Ελληνες και ξένους επισκέπτες, αλλά και τους ίδιους τους Δραμινούς.

Το «Hydrama Grand Hotel», δυναμικότητας 73 δωματίων και σουιτών, βλέπει στις δύο λίμνες των πηγών της Αγίας Βαρβάρας σε ένα καταπράσινο πάρκο 60 στρεμμάτων. «Η επένδυση ξεκίνησε περισσότερο με το συναίσθημα», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Αγγελος Λεδάκης, πολιτικός μηχανικός κι αυτός, με πείρα στην αναπαλαίωση κτιρίων, ο οποίος έτρεχε όλο αυτό τον καιρό το φιλόδοξο εγχείρημα της οικογένειας. Η πινακίδα «Πωλείται» για πολλά χρόνια στην είσοδο του κτιρίου δεν είχε κινήσει το ενδιαφέρον κανενός, μέχρι τη στιγμή που ο πατέρας Λεδάκης είδε την επιβλητική καπναποθήκη, την ερωτεύτηκε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρο που κάποτε φαινόταν ανέφικτο.«Το αρχικό σχέδιο για την αξιοποίηση του ακινήτου ήταν να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο για την πόλη της Δράμας με καταστήματα και χώρους εκδηλώσεων, ωστόσο, στην πορεία αλλάξαμε τον σχεδιασμό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την ιδέα του ξενοδοχείου. Ξεκινήσαμε με το κομμάτι των αδειών το 2006, για να εξασφαλίσουμε την άδεια ξενοδοχειακής χρήσης το 2010. Χρονικά, μας δυσκόλεψε το γεγονός ότι το ακίνητο είχε διατηρητέα χρήση τόσο ως προς την εξωτερική του όψη όσο και ως προς τον εσωτερικό σκελετό, ο οποίος έπρεπε να διατηρηθεί και αυτός».

Η ιστορία

Η Καπναποθήκη Σπίρερ, μπροστά στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Κόνραντ φον Βίλας για λογαριασμό του Ελβετού καπνοβιομηχάνου Χέρμαν Σπίρερ, ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας καπναγοράς. Η ιστορία του κτιρίου συνδέεται με την ιστορία της πόλης της Δράμας, η οποία μετά το 1870 γνώρισε μεγάλη άνθηση με την παραγωγή και το εμπόριο του καπνού, που αύξησαν σημαντικά τον πληθυσμό και την εμπορική της κίνηση. Ηταν η εποχή κατά την οποία μεγάλοι καπνεμπορικοί οίκοι ίδρυσαν παραρτήματα στην πόλη και έχτισαν καπναποθήκες, δημιουργώντας νέες συνοικίες, όπως αυτή της Αγίας Βαρβάρας.
Η δεκαετία της ανέγερσης του κτιρίου (1914-1924) συμπίπτει με τη χρυσή εποχή του καπνού. Στην περιοχή της Δράμας, 14.000 παραγωγοί καλλιεργούν περισσότερα από 100.000 στρέμματα και λειτουργούν 16 καπνεμπορικές επιχειρήσεις και 45 καπνομάγαζα. Η γευστική ποικιλία του καπνού Δράμας με το λεπτό φύλλο και το φίνο άρωμα, ο περίφημος ανατολικός καπνός, πρωταγωνιστεί με υψηλή εμπορική αξία στις διεθνείς αγορές.

Στο κτίριο Σπίρερ ενδεικτική είναι η πρόβλεψη εγκατάστασης ανελκυστήρα, πρωτοφανής επιλογή για την εποχή και τα ελληνικά δεδομένα. Ο ίδιος ο Χέρμαν Σπίρερ φεύγει απρόσμενα από τη ζωή το 1927, ωστόσο ο οίκος συνεχίζει την εμπορική δραστηριότητα του ιδρυτή του ως SFC (Spierer Freres et Cie). Η καπναποθήκη περνά στην ιδιοκτησία της Αυστροελληνικής Εταιρείας Καπνού το 1932, εξακολουθεί να λειτουργεί ως χώρος επεξεργασίας καπνού έως το 1974 και έκτοτε ως αποθήκη καπνού, για να ακολουθήσει στη συνέχεια την κακή τύχη της καλλιέργειας καπνού στη χώρα μας. Η πιο πρόσφατη χρήση της ήταν αποθήκη για είδη ένδυσης.

Η εντυπωσιακή για το μέγεθος και τον όγκο της καπναποθήκη αντανακλά όχι απλώς την οικονομική ευρωστία του τότε ιδιοκτήτη της, αλλά και τη δημιουργική έμπνευση του Κόνραντ φον Βίλας, του σπουδαίου αρχιτέκτονα μηχανικού, αυστριακής καταγωγής. Ο τελευταίος εγκαταστάθηκε στη Δράμα το 1894 για τις ανάγκες κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Κωνσταντινούπολη, ενώ στη συνέχεια επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική δημόσιων, ιδιωτικών αλλά και βιομηχανικών κτιρίων, σφραγίζοντας τη φυσιογνωμία της πόλης από τα τέλη του 19ου ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

H δημιουργία του πεντάστερου «Hydrama»

«Πρόκειται για ένα πενταώροφο κτίριο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και επιφάνειας 7500 τ.μ., το μοναδικό στην Ελλάδα αυτού του ύψους και διαστάσεων, με ξύλινο φέροντα οργανισμό, καινοτόμο εξοπλισμό σε μηχανήματα και ανελκυστήρα, πρωτοφανή επιλογή για την εποχή και τα ελληνικά δεδομένα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα». Για την οικοδόμηση του κτιρίου, το οποίο έχει ανακηρυχθεί πλέον μνημείο, από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, είχε γίνει εισαγωγή ξυλείας από τα δάση της Αυστρίας με συνεργεία ειδικευμένων τεχνιτών, ενώ ακριβώς λόγω της επιβλητικότητάς του το κτίριο ονομάστηκε «Σπίρερ».

«Το όλο εγχείρημα για τη μεταμόρφωσή του σε ξενοδοχείο διήρκεσε μία δωδεκαετία και αν δεν ήταν η κρίση, με τις πρόσθετες δυσκολίες χρηματοδότησης, ενδεχομένως να είχαμε κερδίσει χρόνο ανοίγοντας νωρίτερα, αφού ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι θα άνοιγε το 2013», αναφέρει ο κ. Λεδάκης. Από την άλλη πλευρά, η κρίση ειδικά στον χώρο των κατασκευών ήταν και μία ευκαιρία ώστε η οικογένεια να επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο έργο και να το «κυνηγήσει» περισσότερο: «Με τη μεγάλη πτώση της οικοδομής -και- στην Κρήτη, όπου είναι και το βασικό πεδίο της δραστηριοτήτων μας, μπορέσαμε τελικά να επιταχύνουμε τους ρυθμούς στη Δράμα».

Σημειώνεται εδώ ότι ο πατέρας Λεδάκης έχει διαγράψει ήδη μια πορεία 40 ετών στον χώρο των κατασκευών, με ουκ ολίγα ιδιωτικά έργα -πολλά από τα οποία και ξενοδοχεία στην Κρήτη- μέσω της τεχνικής εταιρείας Ταχυδομή και της εταιρείας δομικών υλικών Ivas Hellas, ενώ διαθέτει και την εταιρεία ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ΤΕΤΕ Α.Ε. Στον τουριστικό κλάδο, το πρώτο του βήμα έγινε μέσω του τουριστικού συγκροτήματος «Trinity Villas» στα Χανιά, το οποίο λειτουργεί από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. «Υστερα από επιχειρηματική πορεία δεκαετιών στον κλάδο των κατασκευών, η επέκταση στον τουρισμό είναι φυσική συνέχεια», σχολιάζει ο κ. Λεδάκης. Και αν το συγκρότημα στα Χανιά ήταν το πρώτο, σαφώς πιο εύκολο βήμα, το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι το «Hydrama» να καταφέρει να προσελκύει επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου - και μάλιστα σε μια περιοχή που δεν είναι τόσο γνωστή τουριστικά στο ευρύ κοινό.

Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τις διακοπές του με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως πεζοπορικό (Παρθένο Δάσος Ελατιάς, μοναδικό στην Ευρώπη), περιηγητικό (σπήλαια του Αγγίτη και της Αλιστράτης), θρησκευτικό (μοναστήρια, εκκλησίες), ιστορικό (Φίλιπποι, Αμφίπολη, Οχυρό Λίσσε), τουρισμό υπαιθρίων δραστηριοτήτων (αεροπτερισμό, rafting), οινογνωσία (επίσκεψη και ξενάγηση στους τοπικούς αμπελώνες και οινοποιία), καθώς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

«Στοχεύουμε καταρχάς στον εσωτερικό τουρισμό, σε Ελληνες επισκέπτες, αλλά και στον εισερχόμενο, έχοντας εισπράξει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τη γερμανική αγορά. Η ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης είναι μια δεξαμενή από την οποία επίσης βλέπουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε σημαντική πελατεία», αναφέρει ο κ. Λεδάκης και συνεχίζει: «Δεδομένου ότι πρόκειται για ξενοδοχείο πόλης, έχουμε δώσει επίσης μεγάλη έμφαση στους κοινόχρηστους χώρους ώστε να προσελκύσει κοινό και από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τους ίδιους τους Δραμινούς».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες έχουν δεχθεί προτάσεις και από ξένη αλυσίδα για συνεργασία στο κομμάτι της διαχείρισης. Το «Ηydrama Grand Hotel» παραπέμπει στην παλαιότερη ονομασία της Δράμας (Υδραμα λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού) και συνδυάζει την πέτρα και το ξύλο του περασμένου αιώνα με τη σύγχρονη αισθητική, τον μίνιμαλ ιταλικό σχεδιασμό και τα επιβλητικά έργα τέχνης. Στις παροχές του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες spa στο διώροφο «Crystal Cave Spa» (ένα υπερσύγχρονο κέντρο ευεξίας και ομορφιάς με αλατοσπήλαιο από αλάτι Ιμαλαΐων), η απόλυτα ενημερωμένη «Warehouse Wine Cellar» από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες και, επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές και ξεναγήσεις για οινοτουρισμό, οικοτουρισμό, ιστορικό, θρησκευτικό, περιηγητικό, πεζοπορικό και τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων. Το ξενοδοχείο διαθέτει ακόμη την αίθουσα «Spierer Hall», χωρητικότητας 240 ατόμων, εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, η οποία μπορεί να διατεθεί για συνέδρια και κοινωνικές εκδηλώσεις υψηλών απαιτήσεων.

Ως προς τους συντελεστές του έργου, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ, τη μελέτη του ανέλαβε και περαίωσε το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK του Αντώνη Στυλιανίδη, ενώ τη διεύθυνση έχει αναλάβει η Hospitality Management Αdvisors του Δημήτρη Βλαχοπάνου και της Μαρίνας Κωστέλλου, με πολυετή πείρα στον ξενοδοχειακό χώρο, σε Ευρώπη και Ασία, σε συνεργασία με τον κ. Αναστάσιο Καραγιαννάκη, γενικό διευθυντή του ξενοδοχείου.

Keywords
δραμα, εγινε, κρητη, hotel, business, θεσσαλονικη, αλεξανδρουπολη, ελλαδα, συγκεκριμένο, hellas, εταιρεία, κτεο, χανια, rafting, spa, διώροφο, crystal, wine, κινηση στους δρομους, αξια, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2013, αμφιπολη, αδεια, βημα, εμπορικη, κτεο, κωνσταντινουπολη, μνημειο, ξενοδοχεια, ξυλο, ονειρο, οψη, προγραμμα, τυχη, φυσικη, αγορα, αισθητικη, αλατι, αρχιτεκτονικη, αρωμα, ασια, γεγονος, γινει, δασος, διευθυνση, δυνατοτητα, δωσει, διώροφο, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολο, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εμπνευση, εργα, εποχη, επρεπε, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωη, ιδεα, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιστορικο, κινηση, κτιριο, κτιρια, μηνες, μηχανικος, ξενοδοχειο, οικος, οικογενεια, οχυρο, πεδιο, πετρα, πυλες, συγκεκριμένο, συνεχεια, σχεδιο, υψηλη, φυλλο, χρυση, χρονικα, αγορες, αλυσιδα, ειδη, εκδρομες, ελληνικα, εμφαση, hellas, χωρα, κομματι, μελετη, μπροστα, ογκο, πηγες, spa, wine, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα