Η Ευρώπη απευθύνει το «ύστατο χαίρε» στον Χέλμουτ Κολ

Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρώπη αποχαιρέτησε τον επί πολλά έτη καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, τον ηγέτη που εργάστηκε για την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Παρόντες στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στάθηκε αφορμή να βρεθούν μαζί ηγέτες από όλη την Ευρώπη, είκοσι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας πρώην μονάρχης και πολλές εκατοντάδες προσωπικότητες .

Μεταξύ

αυτών, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, πολιτικό τέκνο του Χέλμουτ Κολ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Επιπλέον, στην τελετή παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδος) το φέρετρο με τη σορό του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας καλυμμένο με την ευρωπαϊκή σημαία, μεταφέρθηκε από οκτώ Γερμανούς στρατιωτικούς και τοποθετήθηκε πάνω σ' ένα βάθρο στην αίθουσα της ολομέλειας σκεπασμένο με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρία στεφάνια τοποθετήθηκαν μπροστά από το φέρετρο: το ένα στα χρώματα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το άλλο στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τρίτο στο όνομα της συζύγου του και φέρει την επιγραφή «In Liebe, deine Maike» (Με αγάπη, η Μάικε σου).

Η τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ιδέα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει συνεργαστεί με τον Κολ.

Όπως είπε πριν από την τελετή, «ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας αληθινός Ευρωπαίος και ένας φίλος. Η Ευρώπη του οφείλει πολλά»

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που διοργανώνεται μια τέτοια τελετή στη μνήμη ενός ηγέτη, ενός από τους τρεις «επίτιμους πολίτες της Ευρώπης», μαζί με τον Ζαν Μονέ, που πέθανε το 1979, και τον Ζακ Ντελόρ.

Τις οκτώ ομιλίες της τελετής συμφωνήθηκε να εκφωνήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβέντεφ.

Τέλος, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ θα εκφωνήσουν τις δύο τελευταίες ομιλίες.

Μετά το πέρας της τελετής, η σορός του Κολ θα μεταφερθεί στο Σπάιερ της Γερμανίας όπου θα ενταφιαστεί. Η οικογένεια του πρώην καγκελαρίου αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσημη κρατική κηδεία.

Πατέρας της γερμανικής επανένωσης, αρχιτέκτονας της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κήρυκας της γαλλο-γερμανικής φιλίας, ο Χέλμουτ Κόλ πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών. Διετέλεσε καγκελάριος επί 16 χρόνια, από το 1982 έως το 1998.

Δείτε βίντεο από τη μεγαλειώδη τελετή

Keywords
Τυχαία Θέματα