Η Ενεργειακή Συμμετοχών και ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ

Από σαράντα κύματα φαίνεται θα περάσει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ εως ότου αυτός ολοκληρωθεί. Και αυτό καθώς φαίνεται να συνεχίζονται οι «αλχημείες» ώστε το Δημόσιο να «δέσει» με το μικρότερο δυνατό κόστος τον κρατικό έλεγχο του Διαχειριστή ενώ τελευταία εικάζεται και προσπάθεια της ίδιας της ΔΕΗ για αλλαγή του μοντέλου διαχωρισμού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι

η διαδικασία, που δρομολογήθηκε απ' τον ψηφισθέντα νόμο Σκουρλέτη, είναι να μπει στην τελική ευθεία, έχοντας διασφαλίσει μάλιστα την παρουσία στρατηγικού επενδυτή, της κινεζικής China State Grid, που εξαγόρασε το 24% του ΑΔΜΗΕ προς 320 εκατ. ευρώ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 12 του μήνα είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η οποία θα αποφασίσει τη δημιουργία της νέας εταιρείας, («Ενεργειακή Συμμετοχών») με αρχικό ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 24.000 ευρώ στην οποία θα περάσει αργότερα το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο με τις μετοχές της να δίνονται, χωρίς άλλο αντάλλαγμα, στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ. Δηλαδή Δημόσιο 34%, ΤΑΙΠΕΔ 17% και ιδιώτες 49%. Μία εισαγωγή μάλιστα που θα γίνει με δανεικά χρήματα απ' την ίδια τη ΔΕΗ, όπως έχει γνωστοποιήσει η ίδια η εταιρεία, η οποία, μάλιστα, θα προβεί σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και επιστρφοή σε είδος στους μετόχους της των μετοχών που κατέχει στην Εταιρεία Συμμετοχών.

Η επιλογή αυτή καθώς επίσης και η μεταφορά του 25% του ΑΔΜΗΕ στην «Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ Ανώνυμη Εταιρεία" (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ) με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο θα διασφάλιζε, σύμφωνα με το νόμο Σκουρλέτη, ότι ο χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ θα παρέμενε δημόσιος.

Σημειώνεται πως η άλλη πτυχή του νόμου, με τον οποίο η κυβέρνηση πανηγύριζε ότι αποφεύχθη η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ήταν η πώληση του 24% του Διαχειριστή στην κινεζική State Grid.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φήμες ότι η διοίκηση της επιχείρησης προωθεί αλλαγές σε πλευρές του εγχειρήματος μη κρύβοντας ποτέ ότι θέση της ήταν πως το συγκεκριμένο μοντέλο διαχωρισμού δεν ήταν επωφελές για την ίδια. Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εναλλακτικό σχήμα που θα προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ, εν τούτοις στην έκτακτη Γενική Συνέλευση πιθανόν να δοθούν οι σχετικές εξηγήσεις.

Βασικός φόβος της διοίκησης είναι πως εάν το ΤΑΙΠΕΔ πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, τότε το Δημόσιο θα χάσει και το 51% του ΑΔΜΗΕ αφού οι μετοχές της Ενεργειακής Συμμετοχών που αναλογούν στο ΤΑΙΠΕΔ ως ιδιοκτήτη του 17% της ΔΕΗ θα πουληθούν κι αυτές μαζί με το 17% της ΔΕΗ. Το υπουργείο πουργείο Ενέργειας επιχειρεί απ' την πλευρά του να καθησυχάσει επιμένοντας ότι οι μετοχές της Συμμετοχών θα έρθουν μεν στο ΤΑΙΠΕΔ λόγω του ότι είναι ιδιοκτήτης του 17% της ΔΕΗ, αλλά θα αποτελούν ένα διαφορετικό περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι ακόμα και να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ, το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατάει το 17% της Συμμετοχών που θα αντιστοιχεί περίπου στο 8,5% του ΑΔΜΗΕ.

Η Ενεργειακή Συμμετοχών

Σύμφωνα με την Deloitte Business Solutions, που ανέλαβε από τη ΔΕΗ το έργο, αποτίμησε το 100% της ενεργειακής Συμμετοχών στα 964 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Σε ότι αφορά την ίδια την εταιρεία το μετοχικό της κεφάλαιο ορίσθηκε σε 491.840.000 ευρώ ενώ προτείνεται στην έκτακτη ΓΣ ο αριθμός μετοχών να οριστεί ίσος με αυτόν της ΔΕΗ, προκειμένου, όταν ολοκληρωθεί η μείωση κεφαλαίου στη δεύτερη, να επέλθει πιθανή διευκόλυνση στη διαδικασία ανταλλαγής των μετοχών ΔΕΗΕνεργειακή Συμμετοχών και η επιστροφή σε είδος στους μετόχους της ΔΕΗ.

Το «τίμημα» του Δημοσίου

Εν τω μεταξύ ο υπ. Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης με τροπολογία που είχε κατατεθεί πριν κλείσει η Βουλή για τις εορτές μειώνει ουσιαστικά το ποσό με το οποίο το Δημόσιο, μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, θα αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ. Όπως ανέφερε η αιτιολογική έκθεση «το τίμημα απόκτησης ανά μετοχή θα προσδιοριστεί κατόπιν διενέργειας αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ ΑΕ ως αυτοτελούς συνόλου, που θα διενεργηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή, ο οποίος θα επιλεγεί από κοινού από τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ και τη ΔΕΗ ΑΕ».

Επί της ουσίας δηλαδή ο κ. Σταθάκης αποδέσμευσε το τίμημα των 320 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν οι Κινέζοι για το 24% της εταιρείας απ' αυτό που θα πρέπει να δώσει το Δημόσιο!

Keywords
Τυχαία Θέματα