Η ΕΚΤ καταγράφει τις επιλογές της για ποσοτική χαλάρωση εντός των ορίων που έχουν τεθεί

Τα σενάρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά το 2017 θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς προσαρμογή των παραμέτρων του προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν στελέχη της ευρωζώνης τα οποία γνωρίζουν το θέμα.

Οι επιλογές αγοράς ομολόγων που παρουσιάστηκαν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αυτή την εβδομάδα αφορούσαν συνδυασμούς μηνιαίων όγκων και διάρκειας που όμως κινούνται εντός των υπαρχόντων ορίων, δήλωσαν τα στελέχη αυτά, υπό την αίρεση της ανωνυμίας, καθώς οι

αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι εμπιστευτικές. Οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν να προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες κάθε σεναρίου, δήλωσαν ωστόσο ότι αυτά βρίσκονται εντός των προσδοκιών της αγοράς. Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Επί δυόμισι χρόνια, περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) διοχετεύθηκαν στην ποσοτική χαλάρωση. Ενώ η οικονομική ανάπτυξη διευρύνεται σε όλο το εύρος της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ ξεκίνησε επίσημες συνομιλίες για το πώς και πότε θα μπορούσε να τερματίσει τις μηνιαίες αγορές. Ο Πρόεδρος Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αποφάσεις είναι "πολλές και πολύπλοκες", συνεπάγονται κινδύνους και το "μεγαλύτερο μέρος" τους πιθανότατα θα ληφθεί τον Οκτώβριο.

Οι δυνατότητες περιελάμβαναν -αλλά δεν περιορίζονταν σε- μείωση του μηνιαίου στόχου αγορών σε 40 δισ. ευρώ ή 20 δισ. ευρώ, με επιλογές επέκτασης της τάξης των 6 ή 9 μηνών, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα