Η ...έφιππη παρέλαση στη Δ. Αρεοπαγίτου και η τουριστική «άνοιξη» της Αθήνας

Της Στεφανίας Σούκη

Μία ...έφιππη παρέλαση τον Απρίλιο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μπορεί να αναδείξει έτι περαιτέρω την τουριστική «άνοιξη» της Αθήνας.

Η είδηση ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φώς την περασμένη εβδομάδα για την έφιππη διαδρομή που θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και θα καταλήξει στη Βουλή «διαφημίζοντας» την έναρξη της διεθνούς έκθεσης

documenta 14, την Κυριακή 6 Απριλίου 2017, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους τουριστικούς φορείς. Επιπλέον, δημιουργεί ελπίδες ότι επιτέλους γίνεται κατανοητό ότι σε μία χώρα με ένα τόσο ισχυρό «απόθεμα» στο κομμάτι του πολιτισμού, ο πολιτιστικός τουρισμός θα μπορούσε να αυξήσει τους ξένους επισκέπτες ανά την Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πολύ περισσότερο από την στιγμή που ο παράγοντας «εποχικότητα» αποτελεί το διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού.

Στις 6 Απριλίου λοιπόν, κατόπιν της συγκατάθεσης του ΚΑΣ για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του πεζοδρόμου της Δ. Αρεοπαγίτου, 12 άλογα με τους ιππείς τους θα ξεκινήσουν από το ύψος του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και θα καταλήξουν στη Βουλή, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της έκθεσης και δίνοντας, παράλληλα ένα συμβολικό τόνο, αφού οι εμπνευστές της δράσης θέλουν να συσχετίσουν τη σύγχρονη οπτική της πομπής των αλόγων και των ιππέων που απεικονίζονται στη ζωφόρο του Παρθενώνα.

Η documenta 14, που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο θεωρείται από τα μεγαλύτερα διεθνή πολιτιστικά γεγονότα στη Σύγχρονη Τέχνη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του δήμου Αθηναίων (Ιανουάριος), ήδη 5.000 προσωπικότητες της τέχνης, διευθυντές μουσείων και συλλέκτες, μεταξύ των οποίων 1.400 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Τα τριήμερα εγκαίνια της «documenta 14», που τιτλοφορείται «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» θα πραγματοποιηθούν στις 6, 7 και 8 Απριλίου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου.

Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), η πλατεία Συντάγματος, η πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, αλλά και ο πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα φιλοξενήσουν πρωτότυπα έργα και κατασκευές κορυφαίων εικαστικών απ' όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο το δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, «ο δήμος Αθηναίων επιδιώκει την πραγματοποίηση μεγάλων διοργανώσεων με διεθνές κύρος και απήχηση, που θα κάνουν την πόλη ενδιαφέρουσα σε ευρύτερα κοινά με διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις όπως ο Ημιμαραθώνιος τον Μάρτιο, η κορυφαία έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta14 από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος τον Νοέμβριο, και η Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου το 2018, κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων». Η Αθήνα δεν έχει πάψει την τελευταία τριετία να ανεβάζει τις επιδόσεις της ως τουριστικός προορισμός, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα του Ελ. Βενιζέλος, τα οποία συνεχίζουν ανοδικά και το μήνα Ιανουάριο.

Σημειωτέον ότι μόλις την Παρασκευή η ελληνική πρωτεύουσα αναδείχθηκε στην 4η θέση ως καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2017 στον διαγωνισμό «European Best Destination 2017», ενώ πέρυσι πλησίασε την κορυφή, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στις προτιμήσεις χιλιάδων ταξιδιωτών. O European Best Destinations είναι ένα ανεξάρτητος οργανισμός που εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού και του τουρισμού της Ευρώπης και των προορισμών της. Απευθύνεται σε ένα διεθνές κοινό, μέσα από μία διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φέτος καταμετρήθηκαν συνολικά 426.859 ψήφοι από 174 χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα