Η δικαστική επίλυση διαφορών, μπορεί να κοστίσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι 100 δισ. δολάρια

Μια δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο λογαριασμός των ευρωπαϊκών τραπεζών για παραβάσεις του παρελθόντος θα μπορούσε να υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με αρκετούς δανειστές να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις που η διευθέτησή τους πιθανώς κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τράπεζες έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 81 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη δεκαετία για την επίλυση καταγγελιών συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης

της αγοράς, των παραβιάσεων των κυρώσεων και της πώλησης τοξικών ενυπόθηκων χρεογράφων που συνέβαλαν στην κρίση, όπως δείχνει το Bloomberg Intelligence (ΒΙ) για τα ανακοινωθέντα πρόστιμα, τους διακανονισμούς και τις πληρωμές.

Οι αναλυτές στο Bloomberg Intelligence λένε ότι οι δανειστές με τους μεγαλύτερους λογαριασμούς παραπτωμάτων μέχρι στιγμής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα 33 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα σε δικαστικές διαφορές στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο "κρυφό χαρτί" μπορεί να είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Royal Bank of Scotland Group Plc και η UBS Group AG, δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί στις Η.Π.Α. εξ αιτίας του ρόλου τους στην πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων. Ήδη από την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα, η επιμελής εξέταση ομολόγων ενυπόθηκων δανείων ήταν η πιο δαπανηρή, ώστε άλλες παγκόσμιες τράπεζες να ασχοληθούν. Ωστόσο, στο πρώτο έτος της κυβέρνησης Trump, οι φορείς επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ έχουν ολοκληρώσει μερικές κληροδοτημένες υποθέσεις εναντίον τραπεζών, αυξάνοντας τη δυσκολία πρόβλεψης μελλοντικών διευθετήσεων.

Οι τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα παραπάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα