Η χρήση του ηλεκτρισμού ως εναλλακτικό καύσιμο για τη ναυτιλία στην Αν. Μεσόγειο

Εκπρόσωποι από τα σημαντικότερα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη - CEF, τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (TEN-T) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 21-22 Σεπτεμβρίου 2017, στα πλαίσια της Διάσκεψης «Συνδέοντας την Ευρώπη – Connecting Europe». Η Διάσκεψη διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να αναδείξει πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των Μεταφορών, με χρονικό ορίζοντα μετά το 2020.

Μεταξύ

των προγραμμάτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θαλάσσιων μεταφορών (Motorways of the Sea), εταίροι της Δράσης elemed, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, παρουσίασαν τη μοναδική πρωτοβουλία που προωθεί τη χρήση του ηλεκτρισμού ως εναλλακτικού καυσίμου για τη ναυτιλία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc, κατά την επίσκεψή της στο περίπτερο του elemed, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της εγκατάστασης της πρώτης υποδομής ηλεκτροδότησης πλοίων (Onshore Power Supply-OPS) στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Λιμάνι της Κυλλήνης, στα πλαίσια του elemed. Τόνισε δε, ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορούν να ενταχθούν στην επόμενη πρόσκληση για υποβολή προτάσεων που προωθούν την ανάπτυξη υποδομών για εναλλακτικά καύσιμα, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους.

Στα πλαίσια του elemed, οι επόμενοι μήνες περιλαμβάνουν μια σειρά από δράσεις και τεχνικές συναντήσεις, μεταξύ των οποίων η διενέργεια συναντήσεων εργασίας για την εκτίμηση κινδύνων για την ολοκλήρωση του αρχικού σχεδίου ενός πλήρως εξηλεκτρισμένου επιβατηγού οχηματαγωγού διπλής γάστρας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε επιλεγμένα ναυπηγεία με σκοπό να αξιολογηθούν ως προς την ετοιμότητά τους να αναλάβουν ναυπηγήσεις ή μετασκευές υβριδικών πλοίων. Το προσεχές διάστημα, θα ανακοινωθεί η ανοικτή διαδικασία επιλογής αναδόχου για την εγκατάσταση της πρώτης πιλοτικής υποδομής ηλεκτροδότησης πλοίων στο λιμάνι της Κυλλήνης, ενώ μια ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα και τη συνέργεια μεταξύ ηλεκτρισμού και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) θα λάβει χώρα στο λιμάνι της Λεμεσού στις 28 Σεπτεμβρίου. Τέλος, η διαμόρφωση μιας αναλυτικής πρότασης πολιτικής για τη διαμόρφωση εντός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου που προωθεί τη χρήση του ηλεκτρισμού ως εναλλακτικό ναυτιλιακό καύσιμο βρίσκεται στην τελική φάση για την υποβολή της στις αρμόδιες αρχές.

Σχετικά με τη Δράση elemed

Η Δράση elemed (Electrification in the Eastern Mediterranean) προωθεί τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, αποσκοπώντας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νότιο-Ανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων. Στα πλαίσια του elemed, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Λιμάνι της Κυλλήνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα