Η ΑθηΝΕΑ και το facebook

Η φίλη μου η ΑθηΝΕΑ Μαριάννα Σκυλακάκη στην ηλεκτρονική της έκδοση γράφει για τον βασιλιά των social media, το facebook και τις απόψεις του ιδρυτή του για τον πληθωρισμό της ..."αναλήθειας" .

Παραθέτω το κείμενο της (https://www.facebook.com/a8inea?ct=t(01_a8inea_Newsletter12_17_2013):

Στον απόηχο

των Αμερικανικών εκλογών, μπορεί ο Mark Zuckerberg να χαρακτήριζε υπερβολικές τις φωνές που απέδιδαν ευθύνες για τη μετάδοση ψεύτικων νέων σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ("a pretty crazy idea" ήταν ο ακριβής χαρακτηρισμός του), φαίνεται όμως ότι στο διάστημα που μεσολάβησε είδε -ή αναγκάστηκε να δει- τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Αποτέλεσμα; Χθες είχαμε τα αποκαλυπτήρια της νέας στρατηγικής του Facebook για την καταπολέμηση της επιδημίας ψεύτικων ειδήσεων.

Όχι, δεν θα εξαφανιστούν τα πιο οφθαλμοφανώς αναληθή άρθρα από το news feed σας. Το πρώτο βήμα της προσπάθειας δεν είναι το φιλτράρισμα, το οποίο εφαρμόζει σε άλλες περιπτώσεις το Facebook, αλλά ένα σύστημα επισημάνσεων ή "flagging". Οι ίδιοι οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να κάνουν flag ένα άρθρο που τους φαίνεται ότι εμπεριέχει ψεύτικες ειδήσεις, το οποίο στη συνέχεια ανεξάρτητοι fact-checkers θα ελέγχουν. Αν η είδηση είναι πράγματι ψεύτικη, το άρθρο θα συνοδεύεται πια από την επισήμανση ότι είναι "αμφισβητήσιμο", ενώ δεν θα μπορεί να το προμοτάρει κάποιος σ' ένα ευρύτερο κοινό μετατρέποντάς το σε Facebook ad.

Θα είναι άραγε αρκετή η επισήμανση ότι μια ιστορία έχει αμφισβητηθεί για να μη την πάρουν στα σοβαρά οι χρήστες; Έχω τις αμφιβολίες μου. Για αρχή, η αξιοπιστία του συστήματος είναι εύκολο να αμφισβητηθεί απ' αυτούς που επωφελούνται απ' τα ψεύτικα νέα. "Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι περίφημοι fact-checkers που περιορίζουν την ενημέρωσή σας; Πόσο αντικειμενικοί είναι; Πληρώνονται από το σύστημα για να σας κρατούν στο σκοτάδι;" - είναι λίγες μόνο απ' τις συνωμοσιολογικές ερωτήσεις που θα κάνουν την εμφάνισή τους. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι βαθύτερο και σε καμία περίπτωση εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα