Η απόγνωση των μελετητών βάζει σε κίνδυνο το κτηματολόγιο

Tης Μαριάννας Τζάννε

Με εκπτώσεις που ξεπέρασαν το 55% στην περιοχή των Κυκλάδων και κατά μέσο όρο αγγίζουν το 35%-40% θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις 26 από τις 32 μελέτες κτηματογράφησης, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την πορεία του έργου αλλά και την ποιότητα των μελετών.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει πέραν κάθε αμφιβολίας τη μάχη επιβίωσης των γραφείων μελετών αλλά και το «στήσιμο» του προηγούμενου διαγωνισμού (KTHMA13), στον οποίο οι εκπτώσεις

που υποβλήθηκαν κυμάνθηκαν ακόμη και κάτω από 5% (μόνο 6 από τις 28 μελέτες εμφάνισαν εκπτώσεις από 20% έως 34%) και ήταν ο λόγος που η διοίκηση χρειάστηκε δύο σχεδόν χρόνια για να αποφασίσει να ακυρώσει! Ο διαγωνισμός που επαναπροκηρύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο με κυβερνητική απόφαση, παρά τις πιέσεις των μελετητών για να συνεχιστεί, επιτυγχάνει σε πρώτη ανάγνωση τον στόχο για μείωση της χρηματοδότησης του έργου.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του Κτήμα 13 που θα καλύψει το 65% της κτηματογράφησης της χώρας και αφορά 16 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ξεπερνούσε τα 572 εκατ. ευρώ. Με τις αλλαγές που προώθησε η ΕΚΧΑ τους προηγούμενους μήνες το ποσό αυτό έπεσε στα 465,1 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις εξοντωτικές εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΚΧΑ, για τις 26 μελέτες αλλά και τις υπόλοιπες έξι που θα ανοιχτούν τις επόμενες μέρες (σ.σ. εκκρεμούν ασφαλιστικά μέτρα), εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα των 300 εκ. ευρώ. Οι μεγάλες εκπτώσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία της εταιρείας και περιορίζουν αισθητά τις απαιτήσεις χρηματοδότησης του έργου, που θεωρείται ότι θα μπορέσει να καλύψει τις δαπάνες από τα τέλη κτηματογράφησης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται με ποιο τρόπο οι μελετητές θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των έργων, όπως για παράδειγμα να καλύψουν τα κόστη λειτουργίας των γραφείων κτηματογράφησης σε νησιά όπως οι Κυκλάδες. Ο μέσος όρος των εκπτώσεων καταδεικνύει σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Καλλέργη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών και Γραφείων Μελετών Ελλάδας, την δυσκολία στην οποία βρίσκεται ο κλάδος.

"Ο κλάδος παίρνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο σε μια εποχή που όλοι πιέζουν να τελειώσει το εθνικό κτηματολόγιο. Ας αναλάβουν τις ευθύνες του", σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι οι εκπτώσεις στον ΚΤΗΜΑ 16 αποτυπώνουν τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στο σύνολο της αγοράς. "Είναι παρορμητικές κινήσεις που καταστούν τα έργα μη βιώσιμα και χωρίς κοστολόγηση". Ο διαγωνισμός για τον ΚΤΗΜΑ 16 ευθυγραμμίζεται και με την εικόνα που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα, στον Βόλο, στη Λαμία και στη Λιβαδειά μετά από περιπέτειες ετών. Και εκεί οι εκπτώσεις έφτασαν το 65%.

Συνολικά στον διαγωνισμό της ΕΚΧΑ υποβλήθηκαν 111 προσφορές από 24 υποψήφιους αναδόχους. Με βάση την διαδικασία και εφόσον δεν υπάρξει μεγάλος κύκλος ενστάσεων, οι μελέτες -αφού περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο- θα έχουν κατακυρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2017 με βάση το καλό σενάριο. Παρά τις μεγάλες εκπτώσεις και την αισθητή μείωση του οικονομικού αντικειμένου, χθες πηγές της διοίκησης ανέφεραν ότι μέσα στις επόμενες μέρες η εταιρεία θα υποβάλλει τον φάκελο για την χρηματοδότηση του έργου, διεκδικώντας περίπου 80 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Υπενθυμίζεται, ότι όλη η διαδικασία έγινε ηλεκτρονικά όπως αντίστοιχα ηλεκτρονικά ενημερώθηκαν οι μελετητές και για το άνοιγμα των προσφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα