Η "άνοιξη" του Κωστή Χατζηδάκη

Για όσους παρακολουθούν τα ρεπορτάζ του υπογράφοντος στο newmoney.gr αλλά και στο Πρώτο Θέμα, η κριτική απέναντι στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη υπήρξε από σκληρή έως λυσσώδης. Υπήρξα από εκείνους που με θέρμη κατέκριναν κάθε καθυστέρηση στον τομέα ευθύνης του όχι από εμπάθεια αλλά κινούμενος από τη βαθιά πεποίθησή πως ανεξάρτητα από την δημοσιονομική προσαρμογή, από το συμμάζεμα του Κράτους από τα λοιπά διαρθρωτικά μέτρα, εάν δεν υπάρξει σαφής στρατηγική και πολιτική στο μέτωπο της ανάπτυξης, των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των άλλων εργαλείων ανάταξης, η χώρα χαίρι και

προκοπή δεν έχει.

Για να το πάω και πιο πέρα, δίκαια ο πρωθυπουργός αφήρεσε αρμοδιότητες από τον τότε υπερυπουργό Ανάπτυξης και Μεταφορών πριν από ένα περίπου έτος, καθώς δεν είχε βρει στο πρώτο διάστημα της θητείας του βηματισμό ή - για να είμαστε και πιο δίκαιοι - η δουλειά που τότε έκανε υπήρξε άχαρα γραφειοκρατική και ήταν δουλειά υποδομών σε μια Ελλάδα που χρειαζόταν επιτάχυνση.

Τους πολιτικούς όμως ούτε στατικά πρέπει κανείς να τους κρίνει, ούτε μονομερώς και φυσικά εμπαθώς.

Και στην περίπτωση του Κωστή Χατζηδάκη ισχύει αυτό εις το ακέραιο. Με σαφές ιδεολογικό φορτίο, αυτό του πολιτικού φιλελευθερισμού που ποτέ δεν απέκρυψε, ο Κωστής Χατζηδάκης εδώ κι ένα χρόνο ηγείται μιας πρωτοφανούς για τα νεοελληνικά δεδομένα προσπάθειας προώθησης δύσκολων μα χρήσιμων πολιτικών. Με θέρμη επέβαλλε πολιτικές σύνθετες μα αναγκαίες όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την επιμήκυνση των εκπτώσεων, ερχόμενος σε κόντρα με τη μήτρα της ΝΔ, τους μικρομεσαίους εμπόρους. Με μοναδικό σύμμαχο του έναν άνθρωπο που λογικά θα τον βρει ως συναγωνιστή στο ίδιο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β΄Αθήνας, τον Θανάση Σκορδά και δίχως εμπάθειες ή μικροανταγωνισμούς, ο υπουργός Ανάπτυξης συνεργάστηκε, προώθησε τολμηρές και ευρωπαϊκού χαρακτήρα λύσεις και πέτυχε να πείσει ακόμα και τους σφοδρούς του πολέμιους πως έπραξε σωστά. τυχαίο μήπως το γεγονός πως ο αντίθετος με τις πολιτικές αυτές Βασίλης Κορκίδης κατέρχεται ως υποψήφιος για την Ευρωβουλή με τη ΝΔ;

Με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ είχε ένα ακόμα μέτωπο. Έπρεπε να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεκολλήσει τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το τελευταίο "πακέτο' βοήθειας προς τη χώρα, οι οποίες έληξαν επιτυχώς παρά τη μεγάλη δυσκολία τους. Όμως και στο επίπεδο του ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης κατόρθωσε να πάρει τα ευρωπαϊκά εύσημα καθώς η Ελλάδα από παρίας βρέθηκε στην 3η πανευρωπαϊκά θέση στις 28 χώρες. Εχθές ανακοίνωσε τη δημιουργία με ευρωπαίκά κονδύλια του Ελληνικού Επενδυτκού Ταμείου, το οποίο ναι μεν δεν λύνει το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, όμως δείχνει πως κάτι κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Και στο ακανθώδες ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, δημιούργησε ένα πλαίσιο όχι βάρβαρο όπως είχε απαιτηθεί, όμως ταυτόχρονα ρεαλιστικό και δίκαιο για όσους είναι πραγματικά σε ανάγκη αλλά και για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν θέλουν να βλέπουν διαρκώς κάποιους να έχουν ασυλία.

Αθόρυβα λοιπόν, συγκεντρώνοντας ως αλεξικέραυνο την κριτική ακόμα και των βουλευτών της πλειοψηφίας, ο Κωστής Χατζηδάκης πέτυχε εκεί που πολλοί προσπάθησαν όμως δεν τα κατάφεραν. Σε μια δεύτερη "αναγεννησιακή" θητεία, μετά την απώλεια του τομέα των μεταφορών, απέδειξε πως έχει ηγετική περπατησιά και πως μπόρεσε σε μια χώρα που διψούσε για ανατροπές να τις πετύχει.

Blogger Δημήτρης Μαρκόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα