Πτώση στη Wall Street με το «βλέμμα» στις τιμές πετρελαίου

Κυρίως πτωτικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, μετά την «βουτιά» του πετρελαίου λόγω της αύξησης ρεκόρ των αποθεματικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αλλά και η επικείμενη συνεδρίαση της Fed.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 20.855 μονάδες, με τις μετοχές των Caterpillar

και Chevron να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,23% στις 2.362 μονάδες, με τις ενεργειακές μετοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση (2,5%).

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε οριακά ανοδικά 0,06% στις 5.837 μονάδες.

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν κατά 5,38% στα 50,28 δολάρια μετά τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των αποθεματικών κατά 8,2 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο «μέτωπο» των μακροοικονομικών στοιχείων, βάσει της ανακοίνωσης του ADP, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ προχώρησε στη δημιουργία 298.000 νέων θέσεων εργασίας, με την πορεία να αποδεικνύεται πολύ καλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τη δημιουργία 190.000 θέσεων εργασίας.

«Είναι ελαφρώς αστείο. Πριν από ένα μήνα η αγορά ομολόγων ήταν αυτή που διατηρούσε στάση «βλέποντας και κάνοντας». Τώρα είναι η αγορά μετοχών», τονίζει ο Nick Raich, επικεφαλής της εταιρείας The Earnings Scout.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, διευρύνοντας τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση της ADP, με αυτήν του 10ετούς να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο και του 2ετούς στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχη καλή εικόνα και από την επίσημη ανακοίνωση για την ανεργία στις ΗΠΑ (στοιχείο το οποίο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου), τότε ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες η Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίασή της. Μάλιστα, πάντα βάσει του FedWatch της CME, οι πιθανότητες αύξησης στο 91%!

Keywords
Τυχαία Θέματα