Γιλντιρίμ: Απολύτως απαράδεκτη η δημιουργία κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε σήμερα τις μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσά τους το Ιράν, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, να καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες για να γυρίσει «μια νέα σελίδα» στη Συρία, η οποία σπαράσσεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια από έναν εμφύλιο πόλεμο.

«Είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουμε, χωρίς να χάσουμε χρόνο, μια νέα

σελίδα στη Συρία στη βάση ενός μοντέλου στο οποίο θα εμπλακούν ιδιαίτερα η Τουρκία, το Ιράν (...), η Ρωσία, οι ΗΠΑ και τα κράτη του Κόλπου και η Σαουδική Αραβία», είπε ο Γιλντιρίμ έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου στην Άγκυρα.

Για την Άγκυρα είναι σημαντικό να προασπιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, πρόσθεσε. «Καμιά ομάδα δεν πρέπει να επιβάλει τη βούλησή της στην άλλη», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία και το ότι οι κούρδοι μαχητές κερδίζουν έδαφος στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Άγκυρα κατηγορεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση της Συρίας, ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος σε συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, και χαρακτηρίζει τη συριακή κουρδική οργάνωση τρομοκρατική. Η Τουρκία λέει δημόσια ότι έχει κοινή θέση με τις ΗΠΑ, αλλά οι τελευταίες συνεργάζονται ενεργά με κουρδικές οργανώσεις εναντίον του ΙΚ.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει να «καθαρίσουν» τελείως από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, έπειτα από την αιματηρή επίθεση στη Γκαζιάντεπ την οποία πολλοί τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως διέπραξε η οργάνωση αυτή.

Στην τουρκική πλευρά των συνόρων, εκατοντάδες σύροι αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα συγκεντρώνονται εν μέσω προετοιμασιών για την κατάληψη της πόλης Τζαράμπλους, την οποία ελέγχει το ΙΚ από το 2013, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αντάρτες τους οποίους επικαλέστηκε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είναι το φυσικότερο δικαίωμά μας να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση στο έδαφός μας και στο εξωτερικό», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους.

Η Τουρκία δεν ανέχεται την παρουσία του ΙΚ στο έδαφός της κι αυτός είναι ο στόχος που ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ο υπ' αριθμός ένα στόχος» των τζιχαντιστών, υποστήριξε ακόμη ο τούρκος ΥΠΕΞ, η χώρα του οποίου διέθεσε την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος εξαπολύει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα