Η άφατη θλίψη που ένωσε τον ποδοσφαιρικό κόσμο

Η αεροπορική τραγωδία που ξεκλήρισε την ποδοσφαιρική ομάδα της Σαπεκοένσε συνεχίζει να συγκλονίζει τον κόσμο.
Όταν η χαρά και η ευτυχία μεταστρέφεται σε άκρατη συμφορά, όταν χάνονται ζωές νέων κυρίως ανθρώπων, σε ένα δυστύχημα που έχει να κάνει με το αεροπλάνο, μεταφορικό μέσο που σε ταξιδεύει σε ένα περιβάλλον που είναι εκτός της ανθρώπινης καθημερινότητας, στον αέρα, που πάντα προκαλεί αν όχι φόβο, δέος, τότε μιλάμε για μία άφατη θλίψη που προκαλεί συνειρμό σκέψεων για το εφήμερο της ζωής και της ευτυχίας.

Οι παίκτες

της βραζιλιάνικης ομάδας είχαν αγγίξει την απόλυτη για αυτούς ποδοσφαιρική ευτυχία ταξιδεύοντας στην Κολομβία για να αγωνιστούν στον πρώτο από τους δύο τελικούς για το Sudamericana θεσμός αντίστοιχος με το Europa League της Ευρώπης. Ήταν κοντά να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο τους όνειρο, όμως την ώρα που το άγγιζαν όλα χάθηκαν στο βαθύ σκοτάδι. Το ποδόσφαιρο όπως και ο αθλητισμός γενικότερα είναι προέκταση της πολιτικής, καλώς ή κακώς. Ειδικά το ποδόσφαιρο είναι ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, γνωστά αυτά. Κάνει τον κάθε φίλαθλο να νιώθει μέλος μίας ειδικότερης κοινωνικής ομάδας, με τα δικά της χρώματα, τα δικά της σύμβολα, τους δικούς της ήρωες, τη δική της ιστορία, τις δικές της ιεροτελεστίες, τον δικό της "ναό". Συνήθως αυτός ο διαχωρισμός οδηγεί σε έντονη αντιπαλότητα που κάποιες φορές φθάνει σε έκτροπα ενώ έχουμε θρηνήσει νεκρούς από συμπλοκές.

Όμως η αεροπορική τραγωδία κατέδειξε την άλλη πλευρά, τη φωτεινή όχι τη σκοτεινή του φεγγαριού. Ήταν η αιτία να ενωθούν, να έρθουν κοντά όλοι οι φίλαθλοι, όλες οι ομάδες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό θα συμβεί στην Αργεντινή, παραδοσιακή ποδοσφαιρική αντίπαλο της Βραζιλίας. Το Σαββατοκύριακο, όλες οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα της χώρας, θα έχουν στο μπροστινό μέρος της φανέλας τους είτε το έμβλημα της
βραζιλιάνικης Σαπεκοένσε είτε μία μαύρη κορδέλα, σε ένδειξη πένθους.

Επίσης, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντίνης ανακοίνωσε ότι η Σαπεκοένσε μπορεί να δανειστεί δωρεάν ποδοσφαιριστές από τη χώρα για την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο.

Μηνύματα και κινήσεις συμπαράστασης από όλη την υφήλιο. Πρόκειται για την απόδειξη ότι τελικά το ποδόσφαιρο μπορεί και ενώνει, μακρυά από φανατισμούς, περνώντας μηνύματα κοινωνικά σε εποχές δύσκολες για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η οποία χρόνο με τον χρόνο βυθίζεται σε μία τεράστια οικονομική κρίση που είναι πάντοτε προάγγελος μεγάλων συμφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα