Η Vauxhall το μεγάλο θύμα του Brexit;

Πριν έναν χρόνο ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από τις εγκαταστάσεις της Vauxhall στο Λίβερπουλ ότι το εργοστάσιο αυτό θα αποτελέσει ακριβώς το είδος του success story που θα καταστραφεί από μια ψήφο υπέρ του Brexit.

Σήμερα, η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το «διαζύγιο» με την ΕΕ και το μέλλον της Vauxhall είναι αβέβαιο, καθώς η ιδιοκτήτρια General Motors εξετάζει

την πώληση του μη κερδοφόρου ευρωπαϊκού της βραχίοντα στην Peugeot. Η πρωτοβουλία αυτή ίσως πυροδοτήθηκε από την ψήφο για το Brexit.

Με τους Γερμανούς πολιτικούς να αντιμετωπίζουν ήδη πιέσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας στην Opel και με την Peugeot να θεωρείται αμφίβολο ότι θα κάνει περικοπές στα εργοστάσιά της , η εξοικονόμηση δαπανών μετά το deal πώλησης, θα θέσει αναπόφευκτα τη Vauxhall υπό πίεση, ακόμη και χωρίς την απόσχιση από την ΕΕ.

Ένα «σκληρό» Βrexit όμως αναμένεται να κάνει τις συνέπειες ακόμα χειρότερες.

Το πλήγμα για τη βρετανική οικονομία θα είναι βαρύ καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ηλικίας 115 ετών αποτελεί το No2 brand της χώρας, έχει 10% μερίδιο αγοράς, 4.500 εργαζομένους και προσφέρει άλλες 17.000 θέσεις εργασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και 20.000 στα σημεία πώλησης. Κι αν η Μέι έχει κάνει ήδη βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Nissan που είναι ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου εργοστασίου οχημάτων της Βρετανίας θα παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της να υποστηρίξει την αυτοκινητοβιομηχανία, δεν είναι σίγουρο ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα καταφέρει να κάνει το ίδιο και με την Peugeot, αν προχωρήσει το deal με OpelVauxhall.

Όπως τόνισε και ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης εμπορικής ένωσης της Βρετανίας, Len McCluskey, η αυτοκίνηση ήταν το μοναδικό φωτεινό σημείο μιας αρκετά σκοτεινής περιόδου των τελευταίων 8-10 ετών: «Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας ό,τι κι αν προκύψει από τις συνομιλίες μεταξύ GM και Peugeot».

Keywords
Τυχαία Θέματα