Η Cosco εξαγοράζει την OOCL και ξεπερνά την CMA που «μπήκε» στον ΟΛΘ

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Στην εξαγορά της εταιρείας OOCL- Orient Overseas Container με έδρα το Χονγκ Κόνγκ προχωράει η Cosco. Πρόκειται για μία κίνηση που θα ενισχύσει κατά πολύ τη μεταφορική δύναμη του στόλου του κινεζικού κολοσσού που θα φθάσει τα 3,1 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, αν υπολογιστούν και τα υπό ναυπήγηση πλοία και θα τον φέρει σε απόσταση αναπνοής από την MSC με 3,3 εκατομμύρια. Η Cosco θα ανέβει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης

ξεπερνώντας την γαλλική CMA CGM, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία που απέκτησε το 67% του ΟΛΘ.

Επίσης, η Cosco θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες κλίμακας που είναι αναγκαίες σε ένα άκρως ανταγωνιστικό κλάδο όπου οι μεγάλοι γίνονται μεγαλύτεροι μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας θα γίνει την 1η Ιουλίου όταν ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping θα βρεθεί στο Χονγκ Κόνγκ για πρώτη από τότε που ανέλαβε το ύψιστο πολιτικό αξίωμα στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα.

Σε μία ενδιαφέρoυσα ανάλυση της Lloyd's List επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση μίας τέτοιας σημασίας συμφωνίας τη συγκεκριμένη ημερομηνία παρόντος του κινέζου προέδρου έχει βαθύ πολιτικό νόημα. Και αυτό γιατί θα ενισχύσει το προφίλ του αφού θα καταδείξει ότι κάνει κινήσεις που ενισχύουν την κινεζική επιχειρηματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα