Γιώργος Περιστέρης: «Χρειαζόμαστε επενδυτικό πατριωτισμό»

«Σε περιόδους κρίσης, οι πρώτοι που εμπιστεύονται τη χώρα είναι οι ντόπιοι επενδυτές και μετά ακολουθούν οι ξένοι. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές εταιρείες οφείλουν να επιδείξουν έναν νέο επενδυτικό πατριωτισμό, όπως έχω ξαναπεί, με κυρίαρχο στόχο την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας».

Από το βήμα συνεδρίου για τις υποδομές και τις κατασκευές ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ-Τέρνα Γιώργος Περιστέρης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της πολιτείας απέναντι στους επενδυτές που στηρίζουν την ελληνική οικονομία, αναφερόμενος στα θέματα της φορολογίας και στην πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους, όπως οι επιστροφές ΦΠΑ. «Το ελληνικό κράτος ίσως δεν μπορεί να κάνει πολλά για το ύψος των επιτοκίων και την ευκολία πρόσβασης των εταιρειών σε κεφάλαια, αλλά ας κάνει τουλάχιστον για αυτά που μπορεί».

Οπως ανέφερε, τη διετία 2009-2010 όπου τα έργα στους αυτοκινητόδρομους βρέθηκαν λόγω της κρίσης στον αέρα, οι ξένες εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτά ζητούσαν επίμονα να βγουν τα λεφτά των συμβάσεων στο εξωτερικό και να σταματήσουν τα έργα με την καταγγελία των συμβάσεων. «Εμείς δεν το δεχθήκαμε ποτέ, δεν βγάλαμε ούτε ένα ευρώ εκτός Ελλάδας και ολοκληρώσαμε μόνοι μας τα έργα. Δεύτερο παράδειγμα, οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην αγορά της ενέργειας στη χώρα μας σταμάτησαν με το ξέσπασμα της κρίσης κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα», σημείωσε ο επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου.

«Είναι φανερό», όπως δήλωσε, «ότι με ορθολογικά κριτήρια και στα δύο παραδείγματα οι ξένες εταιρείες φαίνεται να λειτούργησαν για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους. Εν αντιθέσει με τις ελληνικές εταιρείες που υπερασπίστηκαν την εγχώρια οικονομία και τους χιλιάδες εργαζομένους μας». «Εμείς στα χρόνια της κρίσης ήμασταν πράγματι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που αποδείξαμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στη χώρα επενδύοντας πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Ο επενδυτικός πατριωτισμός που δείξαμε είχε και στέρεη οικονομική λογική».

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΓΕΚ-Τέρνα σκοπεύει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επενδυτική ανάκαμψη των επόμενων ετών, στόχος που συνεπικουρείται από μια μεγάλη βεντάλια δραστηριοτήτων και συμμαχιών, που της επιτρέπουν να επενδύσει σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Περιστέρης, κατά την ομιλία-παρέμβασή του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις. «Αντεξαν capital controls, ραγδαία αύξηση της φορολογίας, πανάκριβα επιτόκια...».

Αναφερόμενος στα έργα υποδομών, ο κ. Περιστέρης δήλωσε ότι οι επενδύσεις στις υποδομές είναι ο μόνος τρόπος για να μπει άμεσα φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία.

Επικαλέστηκε μάλιστα πρόσφατη μελέτη της PwC, σύμφωνα με την οποία, 69 έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιασμό και αφορούν επενδυτική δαπάνη 21 δισ. ευρώ θα προχωρήσουν κυρίως με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Για τη ΓΕΚ-Τέρνα τόνισε ότι έμπρακτα απέδειξε τη συμμετοχή της στις μεγάλες επενδύσεις με την υποβολή προσφοράς για το Καστέλι και υπογράμμισε ότι πρωταγωνιστές στις νέες μεγάλες επενδύσεις υποδομών είναι οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. «Εχουν βαθιά γνώση των συγκεκριμένων επενδύσεων σε υποδομές και γνωρίζουν πώς να πλοηγήσουν τις επενδύσεις τους στους μαιάνδρους της δύσκολης και βαλτωμένης ελληνικής γραφειοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα