Η απώλεια του «ευρωπαϊκού διαβατηρίου» θα καταστρέψει το City

Άμεσος ο κίνδυνος να χάσει την αίγλη του ως κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο

Το City του Λονδίνου διαγωνίζεται καθημερινά με τη Ν. Υόρκη για το πιο είναι το ισχυρότερο χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου. Όμως το Brexit ήρθε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την αίγλη της βρετανικής πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση του Bruegel, μέρος της αίγλης του City ως χρηματοοικονομικό κέντρο είναι το γεγονός ότι έχει άμεση

πρόσβαση, χωρίς κανένα εμπόδιο, στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Επιλέγοντας το Λονδίνο ως έδρα τους οι ξένες επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να δραστηριοποιηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα σε ακόμη 27 ευρωπαϊκές αγορές. Εάν η Βρετανία δεν κατορθώσει να πείσει τους μέχρι πρότινος εταίρους της να διατηρήσει την πρόσβαση στην κοινή αγορά, ωσάν να μην υπήρξε Brexit, τότε το City χάνει ένα από τα κορυφαία πλεονεκτήματά του.

Ένας από τους κλάδους ο οποίος θα πληγεί περισσότερο δεν είναι άλλος από αυτός των τραπεζών, πιθανώς και γι' αυτό τον λόγο αρκετοί κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι είχαν απειλήσει πριν το δημοψήφισμα ότι θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο. Επίσης οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως για παράδειγμα Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale, Unicredit, θα κληθούν να «καταθέσουν αιτήσεις» προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας βάσει του βρετανικού και όχι του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ταυτόχρονα στο στόχαστρο, όπως απέδειξε η πρόσφατη πορεία των αγορών, οι μετοχές τραπεζών αλλά και ασφαλιστικών ομίλων εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο, με δεδομένη και την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας θα υποχωρήσει σημαντικά όχι τόσο φέτος όσο την επόμενη 2ετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα