Γιατί και πώς τα αποτελέσματα 9μηνου μπορούν να αλλάξουν την τάση στο ΧΑ

του Δημήτρη Παφίλα

Τα ισχυρά αποτελέσματα του 9μηνου θα αποτελέσουν τους καταλύτες του ΧΑ προκειμένου να «ξεκολλήσει» από τις 740-750 μονάδες. Είναι μια ευκαιρία επίσης προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα κεφάλαια τα οποία τοποθετούνται σε μη τραπεζικές μετοχές.

Συγκεκριμένα, ορισμένες από τις ισχυρές επιχειρήσεις ξεκινούν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Πιθανότατα, ίσως να μην είναι τυχαία η επιλογή των συγκεκριμένων ημερομηνιών.

Ειδικότερα,

την ερχόμενη Πέμπτη 2 Νοεμβρίου τον «χορό» των αποτελεσμάτων ανοίγει η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάνας. Με «όπλο» την αμερικανική μονάδα, ο Τιτάν αναμένεται να συνεχίσει την θετική πορεία. Σύμφωνα με ανάλυση της Euroxx, o κύκλος εργασιών αναμένεται να κυμανθεί σε 1,5 δισ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA στα 297 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη σε 87 εκατ. ευρώ.

Στις 9 Νοεμβρίου ακολουθεί ο ΟΤΕ για τον οποίο οι αναλύσεις ήδη εκτιμούν ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο. Ήδη η Eurobank Εquities έδωσε σύσταση αγοράς τα 12,40 ευρώ, καθώς παρά τη Ρουμανία, αναμένονται έσοδα από το Roaming, την κινητή τηλεφωνία, αλλά και την σταθερή τηλεφωνία. Με βάση την ίδια ανάλυση τα κέρδη Ebidta εκτιμώνται σε 169 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 58 εκατ. ευρώ.

Στις 9 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της και η Coca – Cola – ένα τρίμηνο το οποίο παραδοσιακά είναι ισχυρό.

Την ερχόμενη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της η Aegean Airlines και όπως όλα δείχνουν η αυξημένη τουριστική κίνηση θα αποτοπωθεί έντονα στην κατάσταση του 9μηνου. Πέρυσι η εταιρεία είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη μετά φόρων 51 εκατ. ευρώ.

Τη σκυτάλη στις 15 Νοεμβρίου παίρνει μια εταιρεία η οποία επίσης αναμένεται να προσφέρει ένα ισχυρό τρίμηνο εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών του Αλουμινίου. Η Μυτιληναίος, για την οποία ήδη υπάρχει μια αναβάθμιση απο την Alpha Finance ( 14,1 ευρώ απο 10,5 ευρω). H εταιρεία ολοκλήρωσε τον εταιρικό μετασχηματισμό με την συγχώνευση της Μετκα, άντλησε 300 εκατ. ευρώ με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, ενω την ίδια περίοδο οι τιμές αλουμινίου έχουν ξεπεράσει τα 2100 δολάρια ανά τόνο. Ταυτόχρονα, η εταιρεία διατηρεί το πρώτο μερίδιο στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ συνεχίζει να προσθέτει νέα έργα στον ενεργειακό κατασκευαστικό τομέα (Λιβύη).

Μεγάλη επίδραση στα αποτελέσματα τριμήνου θα έχουν και οι δημοσιεύσεις από ΕΛ.ΠΕ και Motor Oil καθώς τα διυλιστικά περιθώρια είναι ανοδικά, ενώ οι εξαγωγές συνεχίζουν να αποτελούν τον κινητήριο «μοχλό» των δυο διυλιστηρίων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η μετοχή Motor Oil είναι υποψήφια προκειμένου να ενταχθεί στον Δείκτη της Morgan Stanley.

Υπό προϋποθέσεις

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις τα αποτελέσματα 9μηνου θα δώσουν την ευκαιρία να αλλάξουν επίπεδα τιμών και κεφαλαιοποίησης. Ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Σε σύγκριση με τις τραπεζικές μετοχές, πάντως, οι τιμές αρκετών εισηγμένων εταιρειών αντιστοιχούν σε επίπεδα τιμών άνω των 750 μονάδων. Το αν θα διατηρηθούν εκεί είναι θέμα της ανάπτυξης που εμφανίζουν, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί και υπερβολές.

Keywords
Τυχαία Θέματα