Γιατί και πως πρέπει να σωθεί η ΔΕΗ

Πρόσφατα ένας επιχειρηματίας, ιδιώτης παραγωγός ρεύματος ο κ. Ευ. Μυτιληναίος υποστήριξε ξεκάθαρα ότι, «πρέπει να βάλουμε πλάτη στην ΔΕΗ». Κι αυτό γιατί τα μαθηματικά στην ΔΕΗ είναι αμείλικτα. Διαθέτει χρέος 4,6 δισ. ευρώ, και έχει ανείσπρακτες οφειλές 2,7 δισ. ευρω.

Στο α΄τρίμηνο δε ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, ο τζίρος μειώνεται λόγω της μείωσης

ζήτησης ενέργειας, της μείωσης του μέσου μεριδίου της ΔΕΗ σε GWH στην λιανική και λόγω των νέων τιμολογίων για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες της χαμηλής και μέσης τάσης. Πρακτικά η ΔΕΗ χρειάζεται να ανακτήσει τις μισές οφειλές, έτσι οι επιχειρήσεις που χρωστούν πρέπει να αποδώσουν τα χρωστούμενα, όπως κι ο Δημόσιος Τομέας ο οποίος χρωστά συνολικά 160 εκατ. ευρώ.

Υπό τα δεδομένα αυτά η ΔΕΗ χρειάζεται έναν διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος να ολοκληρώσει την δουλειά της ανάκτησης των οφειλών. Παράλληλα, οι δημοπρασίες χρειάζεται να γίνουν σε τιμές που δεν θα ζημιώνεται η ΔΕΗ (κι όλοι μας). Διαφορετικά, η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε πώληση μονάδων για να απωλέσει το ποσοστό. Διότι η ΔΕΗ παρά το υπερταμείο, είναι περιουσία του ελληνικού λαού και όχι του κάθε Ευρωπαίου Βιβιανί της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

ΔΗ. ΠΑΦ.

Keywords
Τυχαία Θέματα