Γιατί η Εldorado δεν φεύγει από την Τουρκία

του Δημήτρη Παφίλα

Διαθέτει 2 μεταλλεία σε Σμύρνη και Kisladag και οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 75 εκατ. δολάρια για το 2017

Πριν 5-6 ημέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών επιχειρήσεων κ. Α. Κεφάλας είχε σχεδόν προαναγγείλει την αποχώρηση της Eldorado Gold, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της στον Καναδά είχε μειωθεί κατά 2 διs. δολάρια.

Ήταν εύλογο για τον ίδιο οι Kαναδοί να λάβουν μια απόφαση. Το ζήτημα είναι γιατί αποφάσισαν να κινηθούν πριν από την προσφυγή στην διαιτησία, γιατί δεν περίμεναν να δουν δηλαδή ποιο θα είναι το αντικείμενο της διαιτησίας. Οι Kαναδοί, συνεπώς,

είτε προχώρησαν σε μια κίνηση πίεσης, είτε έχουν αποφασίσει οριστικά να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.

Ποιος ξένος επενδυτής ή ακόμα και Έλληνας μπορεί να αναλάβει μια τέτοια επένδυση όταν μέρος της τοπικής κοινωνίας και Βουλευτές διάκεινται εχθρικά εναντίον της; Η El Dorado διαθέτει, όμως, επενδύσεις μεταλλείων και στην γειτονική Τουρκία. Γιατί εκεί δεν υπάρχουν αντιδράσεις για την περιβαλλοντική καταστροφή; Απλά διότι το κράτος έχει αποφασίσει πως θέλει επενδύσεις με ένα συμφωνημένο αμοιβαίο πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, η Eldorado διαθέτει ένα μεταλλείο χρυσού στο kisladag (1200 εργαζόμενοι), όπου η παραγωγή για το 2018 αναμένεται στους 320 -350 χιλ τόνους χρυσού, με μια δαπάνη 45 εκατ. δολαρίων μόνο για το 2017. Επίσης, διαθέτει μεταλλείο χρυσού έξω από την πόλη της Σμύρνης (700 εργαζόμενοι) με αναμενόμενη παραγωγή 95-105 χιλ τόνων χρυσού και κόστος παραγωγής 525-575 δολάρια ανά τόνο. Οι δαπάνες της επένδυσης είναι 25 εκατ. δολάρια μόνο για το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα