Για τις αγορές, το καλό το παλικάρι, ξέρει άλλο μονοπάτι;

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια βεβιασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει σώνει και καλά να δανειστεί από τις αγορές. Στην προσπάθεια αυτή βρήκε απρόσμενους συμπαραστάτες τον Τόμσεν του ΔΝΤ και τον Ρέγκλιγκ οι οποίοι με δηλώσεις του τύπου «και γιατί όχι» τροφοδοτούν τις ελπίδες Τσίπρα να αποδείξει πως κατάφερε να βγάλει τη χώρα ξανά στις αγορές. Προς την ίδια κατεύθυνση και η απόφαση της Κομισιόν να βγάλει τη χώρα από την κατηγορία του υπερβολικού ελλείμματος.

Και

το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι τι έχει αλλάξει ξαφνικά; Έγινε κάποιο θαύμα και γίναμε αξιόχρεοι σε βαθμό να μας εμπιστεύονται οι αγορές;

Αν είναι όμως έτσι, γιατί ο Ντράγκι δεν δέχεται τα ομόλογα μας και δεν μας εντάσσει στην ποσοτική χαλάρωση; Αν θεωρεί ο κ. Τόμσεν ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές γιατί ο οργανισμός στον οποίο δουλεύει, δεν βγάζει βιώσιμο το χρέος της χώρας που είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για τους υποψήφιους αγοραστές ελληνικών ομολόγων;

Προφανώς κάτι δεν πάει καλά στην όλη υπόθεση. Για παράδειγμα την άλλη εβδομάδα πρέπει να αποπληρωθεί στη λήξη του, το ομόλογο των 2 δισ. που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η αποπληρωμή όπως είναι γνωστό θα γίνει από τη δόση των 6,9 δισ. που εγκρίθηκε προχθές από τον ESM. Αν λοιπόν οι αγορές, ήταν δεδομένες θα μπορούσε κάλλιστα ο ΟΔΔΗΧ να ανανεώσει την έκδοση και να αποπληρωθεί με αυτό τον τρόπο το ομόλογο Σαμαρά. Δεν το έκανε όμως γιατί το πιθανότερο ήταν να μην έβρισκε αγοραστές ή αν έβρισκε να ζητούσαν τρελό επιτόκιο-απόδοση.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως η κυοφορούμενη έξοδος στις αγορές στο προσεχές διάστημα να επιχειρηθεί μόνο με όρους επικοινωνίας και πολιτικής επιχειρηματολογίας στο εσωτερικό και φυσικά με πολύ μεγαλύτερο κόστος δανεισμού από το ιδιαίτερα χαμηλό που μας προσφέρουν οι Ευρωπαίοι δανειστές. Να φτιάξουν δηλαδή ένα αφήγημα- επιχείρημα για τους επικριτές τους αδιαφορώντας για άλλη μια φορά πόσο θα μας κοστίσει αυτό.

Όμως αρκετά έχει πληρώσει η χώρα και όλοι μας, τους πειραματισμούς και τα επικοινωνιακά τους τρικ. Επιτέλους ας σοβαρευτούν κάποια στιγμή κι ας διδαχθούν από τον μακρύ κατάλογο των λαθών τους. Ο Στουρνάρας που βγήκε και είπε πως δεν είναι ακόμα η ώρα για έξοδο στις αγορές, σίγουρα κάτι παραπάνω γνωρίζει από τους μαθητευόμενους μάγους και από τους ξένους συμβούλους της κυβέρνησης οι οποίοι τους παρασέρνουν με κίνητρο την προμήθεια που θα πάρουν επί του ποσού έκδοσης και ανεξαρτήτως του επιτοκίου.

Άλλωστε ακόμα κι αν τα καταφέρουν και πείσουν κάποια κερδοσκοπικά funds να αγοράσουν με υποφερτά επιτόκια, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να πείσουν σοβαρούς επενδυτές που αγοράζουν θεσμικά και διακρατούν τα ομόλογα μέχρι της λήξη τους όπως δεν πρόκειται να πείσουν κανένα άλλο πως η οικονομία μας μπήκε σε ράγες κι είναι έτοιμη να σταθεί μόνη στα πόδια της.

Η κατάσταση είναι και θα είναι για πολλά ακόμα χρόνια εύθραυστη κι όσο δεν ρυθμίζεται το χρέος( που δεν πρόκειται να μας το ρυθμίσουν μια κι έξω και συνολικά στο ορατό μέλλον ανεξάρτητα από τις δικές μας προσδοκίες και τις δικές τους αοριστολογίες) δεν πρόκειται να καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές με ευνοϊκούς όρους όπως το έκαναν οι άλλες τρεις χώρες της Ευρώπης που πέρασαν από μνημόνια.

Πολιτικό μπαλαμούτι για χαχόλους ψηφοφόρους-οπαδούς και από ουσία μηδέν. Όπως και σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μη μας αφήνουν να πλήξουμε από τις συνεχείς (δυσάρεστες) εκπλήξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα