Για ποιους «απαγορεύονται» οι επενδύσεις στην Ελλάδα και ποιοι σπεύδουν να αγοράσουν

Πόσο βάθος έχουν οι τοποθετήσεις που γίνονται από το εξωτερικό σε ελληνικά «χαρτιά» είτε πρόκειται για μετοχές είτε για ομόλογα; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όσους παρατηρούν την ανοδική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το επίσημο «αφήγημα» το οποίο στηρίζει και η κυβέρνηση είναι ότι επίκειται η συμφωνία για το χρέος, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και επομένως το ρίσκο για τα ελληνικά ομόλογα θα υποχωρεί, με αποτέλεσμα η κεφαλαιαγορά

να έχει μπροστά της μόνο θετικές αναβαθμίσεις. Με τα δεδομένα αυτά και καθώς η γενική αποτίμηση της αγοράς μετοχών είναι σήμερα χαμηλή, κάποια ξένα κεφάλαια σπεύδουν να τοποθετηθούν.

Από την άλλη πλευρά, όμως, διαχειριστές ξένων επενδυτικών εταιρειών με τους οποίους μιλήσαμε, μας είπαν ότι προς το παρόν η πολιτική της εταιρείας τους είναι «μην αγγίζετε την Ελλάδα». Όπως μας εξηγούσαν, το rating της χώρας είναι ακόμα πολύ χαμηλό για να επιτρέπεται η επένδυση, τουλάχιστον για εταιρείες που διαχειρίζονται μακροπρόθεσμα κεφάλαια με σταθμισμένο ρίσκο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, κάποια πιο ρισκαδόρικα «μαγαζιά», τα οποία έχουν και πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα βλέπουν μια ευκαιρία να γράψουν γρήγορα κέρδη.

Βέβαια, τα «μαγαζιά» αυτά έχουν την τάση να πουλάνε μόλις γράψουν τα κέρδη τους και να πάνε για άλλα. Οπότε το ερώτημα είναι εάν τη στιγμή εκείνη θα πάρουν τη σκυτάλη (και τα χαρτιά) οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές ή κάποιοι θα μείνουν με το μουτζούρη στο χέρι.

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα