Γερμανία: Απροσδόκητη πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Απροσδόκητη μείωση εμφάνισε ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo τον Ιανουάριο, υποχωρώντας στο 109,8 έναντι εκτίμησης για 111,3 και 111 μονάδων τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης, ο οποίος ήταν σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, σε μια ένδειξη ότι στην εκκίνηση της νέας χρονιάς έχει αρχίσει να φθίνει η αισιοδοξία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η έκθεση του Ifo ίσως προκαλέσει αυξημένη ανησυχία ότι η πολιτική αβεβαιότητα

θα μειώσει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, μετά την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης το 2016 σε υψηλά πενταετίας λόγω της αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, πάντως, η Bundesbank προβλέπει συνέχιση της αύξησης των θέσεων εργασίας

«Η γερμανική οικονομία έκανε μία λιγότερο αισιόδοξη έναρξη για το έτος», αναφέρει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του Ifo, Clemens Fuest.
Πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις εξέφρασαν μεγαλύτερη ικανοποίηση για την τρέχουσα επιχειρηματική του κατάσταση, αλλά ήταν λιγότερο αισιόδοξες για τις προοπτικές του εξαμήνου.

«Η αδυναμία στη μεταποίηση είναι ορατή και αυτό μάλλον έχει να κάνει με τον Τραμπ και τις ανησυχίες που προκύπτουν για τις γερμανικές εξαγωγές», αναφέρει ο αναλυτής οικονομολόγος της UniCredit, Andreas Rees. «Αν κοιτάξει κανείς τα θεμελιώδη μεγέθη της γερμανικής οικονομίας, φαίνονται πραγματικά υγιή, όμως η ψυχολογία έχει επιδεινωθεί και μένει να δούμε αν θα μετεξελιχθεί σε κάτι πιο απτό».

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, το ευρώ υπέστη μικρές μεταβολές και διαπραγματεύτηκε στο 1,0749 έναντι του δολαρίου.
Την ίδια ώρα, δείκτης των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών αυξήθηκε στο 116,9, σύμφωνα με το Ifo, ενώ δείκτης για τις προσδοκίες μειώθηκε στο 103,2 από 105,5 προηγουμένως.

Keywords
Τυχαία Θέματα