Φλερτ Cosco με Trenitalia στις εμπορευματικές μεταφορές

Τις συμμαχίες και τη στρατηγική που θα καθορίσει την παρουσία τους στην Ελλάδα μελετούν βήμα-βήμα τους τελευταίους μήνες οι ιταλικοί Σιδηρόδρομοι σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους στην αγορά

Της Μαριάννας Τζάννε

Εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και με

την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν και θέματα που έχουν ανακύψει με τις άγονες γραμμές, η Trenitalia έχει ήδη δρομολογήσει κινήσεις για στρατηγικές συνεργασίες που θα ενισχύσουν τη θέση της στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να διεξάγονται τους τελευταίους μήνες συζητήσεις με την Cosco για την αξιοποίηση των υποδομών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο (κτίρια Κ1 και Κ2), σχέδιο το οποίο επιβεβαιώνουν πηγές στην κινεζική εταιρεία. Στο Θριάσιο μετά την παραχώρηση της έκτασης στο σχήμα της ETBA-Goldair, ο ΟΣΕ διαθέτει επιπλέον 1.400 στρέμματα που είναι η σιδηροδρομική υποδομή (γραμμές φορτοεκφόρτωσης τρένων) και επιπλέον 150-200 στρέμματα που ανήκουν στη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Πρόκειται για κτιριακές υποδομές συνολικής επιφάνειας περίπου 70.000 τ.μ., οι οποίες διαθέτουν χώρο επισκευής τρένων και μηχανοστάσιο και έχουν ενταχθεί στον φάκελο της ιδιωτικοποίησης, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει τον πρώτο λόγο για την εκμετάλλευσή τους. Το γεγονός ότι έμειναν εκτός διαγωνισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ ήταν και ο λόγος που οι Κινέζοι έκαναν πίσω για το εμπορευματικό κέντρο το περασμένο καλοκαίρι, καθώς επιδίωξή τους ήταν να αποκτήσουν το σύνολο της έκτασης. Ο τεμαχισμός της ωστόσο δεν αποδυναμώνει το ενδιαφέρον για το Θριάσιο ακόμη και σήμερα, το οποίο μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη μέσω των Ιταλών, με σκοπό τη μεταφορά φορτίων που έρχονται από την Ασία στο λιμάνι του Πειραιά και κατευθύνονται στην Κεντρική Ευρώπη.

Η γεωστρατηγική θέση της έκτασης αλλά και τα δύο κτίρια που μπορούν να αλλάξουν χρήση και να μετατραπούν σε αποθηκευτικούς χώρους αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για την Cosco. «Κάτι που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί με την εταιρεία σε δημόσιο έλεγχο είναι πιο εύκολο να υλοποιηθεί με τους νέους ιδιοκτήτες του ελληνικού σιδηροδρόμου», εξηγούν παράγοντες της αγοράς με γνώση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ίδιοι μάλιστα δεν έχουν αποκλείσει και μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ των δύο εταιρειών, όπως τη συνεργασία τους στις εμπορευματικές μεταφορές, άποψη που στηρίζεται σε αμοιβαία πλεονεκτήματα. Οπως εξηγούν, οι Ιταλοί είναι προσανατολισμένοι στις επιβατικές μεταφορές και δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής τους αναφέρθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις αστικές συγκοινωνίες και φυσικά στα εμπορευματικά κέντρα. Κύκλοι που πρόσκεινται στον σιδηρόδρομο επισημαίνουν ότι χωρίς την Cosco τα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν μπορούν να γεμίσουν, επομένως για τους Ιταλούς είναι σημαντικό να διασφαλίσουν μια προνομιακή σχέση με τον βασικό τους πελάτη. Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι μπορεί να διαθέτουν δική τους σιδηροδρομική άδεια, μέσω της Piraeus Europe Asia Rail logistics Limited, ωστόσο πηγές κοντά στο περιβάλλον τους αναφέρουν ότι δεν προτίθενται να την αναπτύξουν.

Η Cosco, που είναι ο κυρίαρχος παίκτης του ΟΛΠ διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου στις συνδυασμένες μεταφορές, αναζητά επειγόντως δικούς της αποθηκευτικούς χώρους προκειμένου να εξυπηρετήσει το μεγάλο και απαιτητικό πελατολόγιό της. Η ελεύθερη έκταση στο Θριάσιο σε συνδυασμό με τη σιδηροδρομική υποδομή του ΟΣΕ καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα ελκυστική. Το ζωηρό ενδιαφέρον των Κινέζων για αποθηκευτικούς χώρους αποδεικνύεται άλλωστε και από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της εταιρείας, καθώς στα πλάνα ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνεται η κατασκευή αποθήκης logistic επιφάνειας 80.000 τ.μ. στην περιοχή του πρώην ΟΔΔΥ, η οποία γειτνιάζει με το car terminal των Κινέζων στον ΟΛΠ. Για την ελεύθερη ζώνη του Θριασίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει καταθέσει τα όπλα ούτε το σχήμα της Goldair-ΕΤΒΑ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι για την αξιοποίησή της θα διεξαγάγει δεύτερο διαγωνισμό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο καταρτίζονται τα τεύχη δημοπράτησης ώστε ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί ενδεχομένως και μέσα στο α' εξάμηνο.

Η συμφωνία για την έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ που δημοπρατήθηκε το καλοκαίρι με έναν μόνο υποψήφιο τελεί ακόμη υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στη συνέχεια θα επικυρωθεί από τη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές του 2018. Τότε προσδιορίζεται να εκκινήσουν τα έργα κατασκευής του νέου εμπορευματικού κέντρου, που προβλέπεται να φιλοξενήσει σε πρώτη φάση 120.000 τ.μ., τα οποία θα διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο διεξάγονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον ανεξάρτητο μηχανικό που θα επιβλέψει το έργο, με την προκήρυξη να ορίζεται εντός του μήνα.

Οι προσπάθειες των Ιταλών για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών

Ανεξάρτητα πάντως από την κατάληξη που θα έχουν οι συνομιλίες με τους Κινέζους, οι Ιταλοί επιδιώκουν να διασφαλίσουν πάση θυσία τις επιδοτήσεις που θα παίρνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την επόμενη πενταετία. Τα 50 εκατ. ευρώ που θεωρούνταν σήμερα «ταβάνι» στις επιδοτήσεις αμφισβητούνται από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο υποστηρίζει ότι οφείλουν να είναι συνάρτηση του επιβατικού έργου που κοστολογείται λιγότερο. Οι επιδοτήσεις ρυθμίστηκαν με νόμο το 2011 και περιλαμβάνουν πλήθος από άγονες γραμμές σε όλη την Επικράτεια. Πηγές του σιδηροδρόμου αναφέρουν ότι αν οι άγονες πέσουν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα χρειαστεί να συρρικνωθούν σημαντικά. Τονίζουν μάλιστα ότι στην πραγματικότητα το κόστος είναι 55 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα καλύπτονται από τα έσοδα των εμπορευματικών μεταφορών. Στον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος έγινε με βουλευτικές και υπουργικές παρεμβάσεις, το κόστος είχε εκτιναχτεί στα 80 εκατ. ευρώ. Επικράτησε ο ρεαλισμός και έτσι έπεσαν στα 50 εκατ. ευρώ. Η πρόθεση πάντως των Ιταλών να πάψουν να χρησιμοποιούν το τροχαίο υλικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2019 ουσιαστικά σπάει τις διεταιρικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πέρσι μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ και συμβατικά λήγουν το 2021. Αυτό εκτιμάται ότι θα στερήσει ετήσια έσοδα έως 15 εκατ. ευρώ στη ΓΑΙΑΟΣΕ από την οποία μισθώνει μηχανές και βαγόνια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εξηγεί δε και τους λόγους που η τελευταία δήλωσε πρόσφατα την πρόθεση για διεκδίκηση νέας άδειας σιδηροδρόμου.

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της 5ης Φεβρουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα