Φεστιβάλ Σαμιώτικης γης

Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό νησί της Σάμου ένα τριήμερο φεστιβάλ, αφιερωμένο στα προϊόντα της εύφορης γης. Ένα φεστιβάλ γεμάτο παράδοση και ποιότητα, οινογευσία και γαστρονομία, στο οποίο συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου (ΕΟΣ Σάμου). Οι μοναδικοί οίνοι του ΕΟΣ Σάμου προβλήθηκαν στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, αλλά και με ιδιαίτερο τρόπο στην κεντρική σκηνή της εκδήλωσης και εκθειάστηκαν από το προεδρείο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Οι executive chef Μιλτιάδης

Καρούμπας και Αναστάσιος Πρωτοψάλτης, μετά την επίσκεψή τους στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις του ΕΟΣ Σάμου, τους ορεινούς αμπελώνες και το Μουσείο Οίνου, αποκόμισαν μια πληρέστερη και άκρως θετική εικόνα για την ποιότητα, τη γεύση και τα αρώματα των παραγόμενων οίνων.

Στην διάρκεια του φεστιβάλ ο οινοχόος Άρης Σκλαβενίτης αναφέρθηκε διεξοδικά στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Άσπρου Μοσχάτου», την εκπληκτική αυτή ποικιλία που δίνει στα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου με τα 83 χρόνια ιστορικής διαδρομής, τον ισχυρό τους αρωματικό χαρακτήρα και την απαράμιλλη γεύση ποιότητας, η οποία τα φέρνει διαρκώς στην κορυφή των διεθνών βραβεύσεων. Ο διακεκριμένος οινοχόος έδωσε συμβουλές στους επαγγελματίες σχετικά με τη σημασία ενός «καλού εμφιαλωμένου κρασιού» στην εστίαση και την ψυχαγωγία, αλλά και την προσλαμβάνουσα αξία των εκλεκτών σαμιακών οίνων στην εδραίωση και διεθνή προώθηση της οινογαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας.

Ο executive chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C.S Βαγγέλης Μπιλιμπάς, μαζί με τον καθηγητή γαστρονομίας στο ΔΙΕΚ Σάμου Ασλάνη Παντερλή, δημιούργησαν επί σκηνής εμπνευσμένες συνταγές με οίνους του ΕΟΣ Σάμου και όλα σχεδόν τα τοπικά προϊόντα. Κάποια από τα πιάτα που δημιουργήθηκαν με ξηρά και γλυκά κρασιά του ΕΟΣΣ, είναι:

-Μπαρμπουνάκια γεμιστά με μεθυσμένο από «Aegean Breeze» ραγού γαρίδας, πουρέ σελινόριζας με φύκια και τζιλαδιά.
-Μαύρο κοτόπουλο με σάλτσα από «Ψηλές Κορφές» με μαύρο σκόρδο, σκιουφιχτά με πέστο σαλιγκαριού και σφαίρες από κατσικίσιο βοτανοτύρι.
-Χταπόδι με «Samos Anthemis», σαλάτα με αμπελοφάσουλα και φιλέτα πορτοκαλιού, τουίλ από παντζάρι και πέρλες από παλαιωμένο ξύδι Σάμου.
-Αρνάκι γεμιστό με ανθότυρο και ρόκα, τυλιγμένο με σύκο αρωματισμένο με ημίξηρο «Αegean Breeze»
-Φιλέτο μοσχαράκι με τηγανιτό τραχανά παναρισμένο με ξηρούς καρπούς, αρωματισμένο με ημίξηρο ροζέ «Selana» και αφρό μοσχολέμονου.
-Δημιουργικό Τιραμισού με τυρόγαλο Σάμου και «Samos Grand Cru», ακανέδες και πέρλες από μέλι.

Γεύσεις και αρώματα από τη σαμιακή γη «κέρασε» η αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών και δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, μιλώντας για «τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας». Η κα Ολυμπίτη δήλωσε πόσο περήφανη νοιώθει για τη σύνδεση των φυσικών πόρων της νησιωτικής γης με τη σύγχρονη διατροφική προσέγγιση, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία της να αφιερώσει μία από τις τηλεοπτικές της εκπομπές στο σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣ Σάμου με τη διαδρομή δεκαετιών και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Να σημειωθεί πως, ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ αποτέλεσε η παραλλαγμένη δημιουργικά παραδοσιακή συνταγή για «σαμιώτικη γιορτή» που ετοίμασε επί σκηνής ο Master Chef 2017 Σαμιώτης Λάμπρος Βακιάρος, ο οποίος και βραβεύθηκε από τον

Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο για την υποστήριξη των προϊόντων της σαμιακής γης, με κυρίαρχο το κρασί.

Στο κλείσιμο του φεστιβάλ ο bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκης, που το 2016 συγκαταλέχθηκε μεταξύ των 12 καλύτερων στην Ελλάδα της κατηγορίας classic cocktail, δημιούργησε το «Samos Muscat Mystery» με βάση το Samos Vin Doux και το «Samos Anthemis Revolution», τα οποία και προσφέρθηκαν σε πλήθος κόσμου.

Το φεστιβάλ δημιούργησε ευκαιρία για αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας και ανάδειξη όλων των τοπικών προϊόντων αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού.
*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα