Εξοπλισμοί

Τα εξοπλιστικά προγράμματα για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι αναγκαίο κακό, ειδικά τώρα που οι Τούρκοι έχουν για αρχηγό του κράτους τους έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο.

Ενα μέρος αυτών που θα αγοραστούν αποτελούσε ανέκαθεν θέμα διεθνών δημοσίων σχέσεων και πολιτικών ισορροπιών, αν δηλαδή θα τα πάρουμε από τους Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους, ενίοτε και από τους Ρώσους. Ενα άλλο μέρος, όπως μάθαμε τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσε προϊόν συναλλαγής μεταξύ κομμάτων και οπλικών εταιρειών για χρηματισμό.

Και στις δύο περιπτώσεις

το κυβερνών κόμμα και οι ΑΝ.ΕΛ. είχαν επενδύσει πολιτικά στο παρελθόν. Και τι δεν είχαν πει για τις μίζες, τους Ακηδες, τα γερμανικά υποβρύχια κ.λπ. Αρα εκ των πραγμάτων έσκαψαν πρώτοι τον λάκκο τους πέφτοντας στα μάτια της κοινής γνώμης. Σου λέει ο ανθρωπάκος που βγήκε στη σύνταξη των 800 ευρώ και αν, που τρία χρόνια τώρα περιμένει πώς και πώς να τη δει στο χέρι του (αργεί η απονομή τους): Τι κάνουν αυτοί εδώ;

Εχουν δώσει μέχρι σήμερα 300 εκατ. δολάρια για αναπαλαίωση κάτι υπέργηρων αεροπλάνων, τα οποία, από το 2015, δεν έχουν παραδοθεί, και δεν μας δίνουν από το υστέρημά μας να ζήσουμε;

Φυσικά το εν λόγω επιχείρημα μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται απλοϊκό και λαϊκίστικο, αλλά έτσι τους έμαθε να σκέφτονται το κυβερνών κόμμα τόσα χρόνια.

Οσον αφορά τώρα στη διαφορά των ποσών μεταξύ της ανακοίνωσης Τραμπ, ο οποίος είπε για 2,4 δισ. δολάρια, και της ελληνικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι θα δοθεί 1,1 δισ., έχουν δίκιο και οι δύο. Ο Τσίπρας με τον Καμμένο θα δώσουν το 1,1 δισ. που έχουν υπολογίσει και όταν έρθει ο Κυριάκος, ο Τραμπ θα του ζητήσει το υπόλοιπο 1,3 δισ. για να τον καλοδεχτεί στον Λευκό Οίκο. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να βολέψει και τα αρπακτικά των Γάλλων και εκείνα των Γερμανών, τα οποία φυσικά θα θέλουν και αυτά μερίδιο από τους εξοπλισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί σήμερα οι δοκιμαζόμενοι από την κρίση Ελληνες να μαθαίνουν για έναν τεράστιο λογαριασμό που θα πέσει στις πλάτες τους από έναν ηγέτη άλλης χώρας, ο οποίος είναι και... ολίγον κυνικός στην περιγραφή του. Εδώ που τα λέμε, το ξεφτίλισε λιγάκι και ο Τραμπ.

Επρεπε, λοιπόν, οι κυβερνώντες να φέρουν το θέμα σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, να το συζητήσουν, να εξηγήσουν γιατί και πώς και να προσπαθήσουν να πείσουν για τον λόγο που πρέπει να κάνουν τέτοιου είδους τεράστιες προμήθειες και δουλειές, τις οποίες μάλιστα στο παρελθόν οι ίδιοι κατήγγελλαν. Αλλιώς, στο συλλογικό υποσυνείδητο θα καταγραφούν και αυτοί ως απατεώνες, χωρίς να σημαίνει ότι είναι όλοι, όπως φυσικά δεν ήταν και όλοι όσοι ασχολήθηκαν στο παρελθόν με τους εξοπλισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα