Εξαγωγείς: Απλή «αναλαμπή» η εκτόξευση του εξωτερικού εμπορίου τον Σεπτέμβριο

Επιφυλακτική παραμένει η αγορά για το μέλλον του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, με τους εξαγωγείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι έλλειψη ρευστότητας και γραφειοκρατία αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα.

Υποστηρίζουν δε ότι η ελπιδοφόρα εικόνα του περασμένου Σεπτεμβρίου, οπότε και οι εξαγωγές εμφάνισαν έντονα ανοδικές τάσεις με αύξηση 16,6%, ή στα 2,35 δισ. ευρώ έναντι 2,05 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2015, είναι μια εικόνα παροδική.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων, η χαμηλή ρευστότητα, η γραφειοκρατία, η ελλιπής κρατική στήριξη

, η σπατάλη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού σε ενέργειες μη αποδοτικές, που γίνονται για τις εντυπώσεις ή για να δικαιολογούν κάποιοι φορείς την ύπαρξή τους, είναι τα βαρίδια που πνίγουν την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ο Σεπτέμβριος εκλαμβάνεται έτσι ως μια αναλαμπή και η μοναδική περίπτωση να ολοκληρωθεί το έτος με οριακή αύξηση των εξαγωγών έναντι του 2015 είναι να συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία και τους επόμενους μήνες.

Σε ανακοίνωση του ΠΣΕ για τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, αναφέρεται πως, πέρα από τη συμβολή στην αύξηση της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών, η ενίσχυση των μεγεθών των εξαγωγών προέρχονται από όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, καθώς η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκε κατά 177,6 εκατ. ευρώ ή κατά 12%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Η μεγάλη αύξηση του Σεπτεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 3,7% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους (στα 18,56 δισ. ευρώ, από 19,28 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο οκτάμηνο του 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχωρούσε κατά 6,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Με βάση τις προβλέψεις των εξαγωγέων, οι εξαγωγές αγαθών ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθούν περαιτέρω το 2016, στο 13,3% από 14,5% το 2015 και 15,33% το 2014.

Όπως ανέφερε χθες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, από το βήμα του εξαγωγικού συνεδρίου που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ, «μόλις πρόσφατα ενεργοποιήθηκαν τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου. Είναι πολύ μεγάλες οι καθυστερήσεις, όπως και στο ΕΣΠΑ. Κουραστήκαμε να περιμένουμε.

Όπως μας κούρασε το γεγονός να αναμένουμε τις δόσεις των δανείων τα τελευταία επτά χρόνια».

Η ίδια πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να πραγματοποιούμε αποστολές σε χώρες που κάνουμε εξαγωγές αξίας μόλις 3 εκατ. ευρώ. Ας κάνουμε δουλειές στις αγορές που βρίσκονται ήδη τα προϊόντα μας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτά». Αναφερόμενη στις εκθέσεις τόνισε: «Δεν μπορεί να νομίζουμε ότι θα αυξήσουμε τις εξαγωγές μας μόνο με τις εκθέσεις».

Σε ανάλογο τόνο με ακόμα ζοφερότερους τόνους περιέγραψε τη σύγχρονη πραγματικότητα η επιχειρηματίας, κ. Αλεξάνδρα Χαζάπη – Πίττα: «Χρειάστηκαν 5 μήνες για να εκδώσουμε πιστοποιητικό για να εξάγουμε στην Αίγυπτο, ενώ για την αγορά της Κίνας απαιτήθηκαν 4 μήνες».

Αναφορικά με το πρόβλημα της ρευστότητας, εκτός της περιορισμένης τραπεζικής χρηματοδότησης, των capital controls και την καθυστέρηση του αναπτυξιακοί νόμου, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και την ασυνέπεια του κράτους, πχ. Στις επιστροφές ΦΠΑ, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, πρόεδρο του ΕΒΕΑ, οι εν λόγω οφειλές προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η ανάκαμψη έρχεται και ότι η άνθιση των εξαγωγών είναι προ των πυλών, κυρίως λόγω του ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι εφεξής μειούμενοι, καθώς έφτασαν στο υψηλότερο δυνατό σημείο, όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρχει μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης στο εξαγωγικό εμπόριο, αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζοντας τα στοιχεία σε επίπεδο εννεαμήνου, οι 6 στους 10 κλάδους καταγράφουν ακόμη απώλειες.

Συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις εξαγωγών/εισαγωγών του περασμένου Σεπτεμβρίου, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας στο εννεάμηνο του 2016 συνέχισε να κινείται ανοδικά με ρυθμούς της τάξης του 7,1% προς τα 13,5 δισ. ευρώ (από τα 12,61 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2015). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, αλλά συμπεριλαμβανομένης της αξίας των πλοίων, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 21,7% ή κατά 2,18 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα